Brandweer waakt over veiligheid strekdam

Redactie KW

De westelijke Oostendse havendam is de nieuwste toeristische attractie in Oostende, maar kan ook voor de vele onvoorzichtige wandelaars die de veilige wandelweg verlaten levensbedreigend worden.

Al een paar keer werden stoutmoedige klauteraars of zwemmers in uiterste nood door de brandweer gered. Ook vrijdagochtend simuleerde de brandweer een reddingsoefening waarbij een gewonde met een draagberrie via de hijsarm van een uitgeschoven brandweerladder vanuit zijn netelige positie werd getakeld.

Glenn Pylyser ploegoverste van één van de vier Oostendse brandweerpeletons: “Veel wandelaars beseffen niet dat de openingen tussen de gestapelde betonblokken aan de zeezijde soms putten vormen van 3 meter diepte. Wie daarin terecht komt breekt al rap een arm of been en kan zich op eigen kracht niet meer uit zijn benarde positie redden. Ook zwemmers worden in het zomerseizoen soms tot tegen die blokken meegesleurd door de sterke stroming aan de dam. Soms kunnen wij zelfs niet meer ingrijpen en moeten we beroep doen op de helikopter van Koksijde.”

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier