Brandweer rukt uit naar industriezone in Diksmuide na ongeval met salpeterzuur

Redactie KW

De brandweer kon het zuur neutraliseren en controleert nu op giftige dampen.

Maandagvoormiddag om 8.45 uur rukte de brandweer van Diksmuide uit naar Avasco Industries in de Cardijnlaan, in de industriezone Heernisse. Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de lakkerij was er een chemische reactie ontstaan met een kleine hoeveelheid reinigingsproduct op basis van salpeterzuur. Deze reactie is ontstaan doordat het product in een verkeerd recipiënt, met name een metalen opvangbak, werd gegoten in plaats van een kunststofopvangbak.

Bij het opmerken hiervan is meteen het intern evacuatieplan in werking getreden en zijn een 15-tal aanwezige medewerkers geëvacueerd. Vervolgens heeft de brandweer metingen gedaan en werd aan de directe buren gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. De rijweg werd kortstondig afgezet. Na metingen werd snel duidelijk dat het potentieel gevaar beperkt was. Het product werd geabsorbeerd door speciale korrels waarna het in een afgesloten vat kon worden verwijderd. De situatie is intussen volledig onder controle, er is geen gevaar voor de omwonenden. Het product werd ondertussen geneutraliseerd en is verwijderd. Na ventilatie kan het gebouw opnieuw worden vrijgegeven.

Avasco Industries NV is een metaalverwerkend bedrijf onderverdeeld in vier divisies. Ze produceren metalen rekken voor de Europese markt, zijn actief in subcontracting voor derden, produceren draagstructuren voor zonnepanelen en sprinkler watertanks.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier