Brand langs Noordlaan in Torhout gelukkig niet echt

09/06/17 om 20:49 - Bijgewerkt om 21:01

Verbijstering vorige vrijdag omstreeks 19.30 uur bij de vele passanten langs de drukke Noordlaan in Torhout. Het leek erop dat er een grote brand was uitgebroken in de handelszaken TVD, Fonitel en Kwadro. Gelukkig bleek het enkel om een grootscheepse oefening te gaan.

Brand langs Noordlaan in Torhout gelukkig niet echt

De 'brand' langs de Noordlaan in Torhout was een grootscheepse oefening door de korpsen van Torhout, Lichtervelde en Kortemark. © Foto JS

De oefening gebeurde door de brandweerkorpsen van Torhout, Lichtervelde en Kortemark. Ook de brandweer van Ruddervoorde werd er onrechtstreeks bij betrokken, want de Torhoutse postoverste Bernard Diopere had dat korps als stand-by opgeroepen voor het geval er zich in de regio een échte ramp zou voordoen.

Nare herinneringen voor TVD-zaakvoerder

Tijdens de oefening, die jaarlijks door de drie korpsen samen georganiseerd wordt, werd het groot materieel ingezet, waaronder twee ladderwagens. Er dienden waterslangen dwars over de Noordlaan gelegd te worden en dus moest het verkeer vertragen om over de slangbeschermers te rijden. Sommige autobestuurders hielden zelfs even halt, omdat ze dachten dat er in de panden effectief brand was uitgebroken. Begrijpelijk, want er werd rook geproduceerd om het allemaal echt te doen lijken.

Voor Georges Pannecoucke, zaakvoerder van de verf- en decoratiezaak TVD, riep de oefening nare herinneringen op. In 1988, straks dertig jaar geleden, brandde TVD helemaal uit. Toen bevond zijn handelszaak zich nog in de Oostendestraat, waar later de Kringwinkel zijn intrek zou nemen, maar die is daar intussen ook al geruime tijd weg. Georges is overigens jarenlang officier bij de Torhoutse brandweer geweest: tot aan zijn 'pompierspensioen' in het najaar van 2005.

Oefening om de manschappen scherp te houden

De Torhoutse postoverste Bernard Diopere uitte zich na afloop tevreden over de oefening. "Het is belangrijk om onze manschappen scherp te houden", zei hij. "Zo'n oefening draagt daar zeker aan bij. Iedereen weet uiteraard dat het niet echt is, maar toch zorgt zoiets voor praktijkervaring, in het bijzonder voor de jonge krachten die de laatste jaren tot ons korps zijn toegetreden."

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!