Brand in hoeve Casteleyn-Rabaey in Merkem

de brandweer in actie, dankzij hun cordate aantreden kon de schade beperkt en vooral de mazouttank gevrijwaard worden © RB
Redactie KW

In de Iepersesteenweg 48 in Merkem, op de hoeve van Michel (72) en Monique (69) Casteleyn – Rabaey kraaide de rode haan. Huisvrouw Monique was met zoon Kris (44) alleen thuis. “Ik deed de schrik op van mijn leven toen ik onze loods in de fik zag. Gelukkig waren we nog thuis” zegt Monique.

Michel en Monique zijn landbouwers op rust en als hobby houden ze nog wat neerhofdieren en enkel andere viervoetige. Terwijl op het land wat aardappelen en maïs bewerkt worden met hulp van hun zoon Kris. “God, wat hadden we geluk in ons ongeluk. Ik mag er niet aan denken, was het vuur een goed uur later ontstaan dan waren we de baan op voor een eendaagse uitstap met de plaatselijke okra-afdeling. En (nadenkend) wat zouden de gevolgen dan zijn.”

“We zouden wat vroeger middagmalen en ik was thuis met onze zoon Kris. Ik was buiten en toen ik aanstalten maakte om naar binnen te gaan voor het eten zag ik van onder het dak van de loods, waar enkele werktuigen en ander materiaal staan, een rookpluim opstijgen. Bij nader toezien stond het interieur in brand. Ik liep naar binnen om onze zoon Kris te hulp te roepen en toen we buiten kwamen was de rook al in een vuurzee veranderd” vertelt Monique. “We zijn dan naar binnen gespurt en de hulp van de brandweer ingeroepen, eerst de 100 en dan brandweercommandant Lode Dekeyser opgebeld. Ja, het was nogal wat paniekerig zoekwerk om de nummers te vormen.

Snelle interventie

In een mum van tijd was Lode met zijn manschappen ter plaatse. Zij gingen aanstonds de vuurhaard tekeer. En vooral de pas gevulde mazouttank van 1.000 liter koel houden was de hoofdbekommernis. Want als deze explodeerde, ik weet niet welke gevolgen dit zou hebben” zegt Monique met bedrukt gezicht. “Ik was op bezoek bij onze dochter op de Vijfwegen toen ik per fiets wat vroeger dan normaal naar huis kwam. We moesten immers op stap met okra. Maar man wat keek ik raar op toen ik in de verte de flikkerlichten van de brandweer zag. Hoe meer ik naderde des te groter werd de schrik, vooral toen ik zag dat onze materialenloods in de fik stond. Daar moet een mens van slikken!” benadrukt Michel.

Een ongeluksweek

“Een matras en een oude zetel in de hoek van de loods met een raam ervoor kunnen de vermoedelijke oorzaak van de brand zijn. De zon op het raam werd versterkt door het glas en vermoedelijk gingen de matras en de zetel daardoor in de fik” stelt Monique.

“Pech achtervolgt ons, het is een soort ongeluksweek. Verleden week werden we met onze nieuwe auto, een Peugeot, in een ongeval betrokken in Houthulst. Op een hoofdweg werden we in de flank gegrepen. Zware schade maar gelukkig geen gewonden. We waren wel in ons recht maar daarmee koop je niets. Liever geen ongeval” haalt Monique met bedroefde blik aan.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier