Brand in AZ Sint-Augustinus Veurne snel onder controle

De grote middelen werden ingezet. © MVO
Redactie KW

Donderdagavond om 21.03 uur kreeg de 100-centrale melding van een brand in het AZ Sint-Augustinus in Veurne. Meteen werden de nodige hulpdiensten gealarmeerd en de grote middelen ingezet.

Het Veurnse brandweerkorps arriveerde heel snel als eerste en vijf minuten later was ook het korps uit Oostduinkerke ter plaatse. Ook directeur Lieven Vermeulen en burgemeester Peter Roose werden opgeroepen en werden meteen gebrieft door brandweercommandant Kristof Dorné.

De brand was door het ziekenhuispersoneel vastgesteld in een kamer op de afdeling interne van de vierde verdieping. Dankzij het koelbloedige en professionele optreden van het ziekenhuispersoneel en ambulanciers, die meteen poederblussers hebben gebruikt, was de brand snel onder controle. De evacuatie van de patiënten op de vierde verdieping gebeurde verticaal naar de derde verdieping en de patiënten van de vijfde verdieping werden horizontaal geëvacueerd. In totaal moesten een twaalftal mensen van de vierde en vijfde verdieping worden afgevoerd.

Het is duidelijk dat de brand niet te wijten is aan het falen van apparatuur en dat de fout ook niet moet worden gezocht bij het verplegend personeel

Postoverste Jan Deschilder van het korps Veurne en commandant Dorné van Koksijde-Oostduinkerke stelden vast dat er weinig gevaar is geweest. Zes personen liepen lichte rookintoxicatie op: het gaat om de twee patiënten van de betrokken kamer, om de twee ambulanciers en de twee verpleegkundigen die hulp hebben geboden bij het blussen. Nog geen uur later mochten de patiënten van de vijfde en de derde verdieping weer naar hun kamer. Zeven mensen kregen donderdagavond een andere kamer toegewezen. Directeur Vermeulen lichtte toe: “gelukkig hebben we vanavond nog voldoende kamers ter beschikking in het ziekenhuis om die mensen tijdelijk onder te brengen. In het kader van het onderzoek kan er nog niets worden gezegd over de exacte oorzaak van de brand, maar het is wel duidelijk dat het niet te wijten is aan het falen van materiaal of apparatuur en dat de fout ook niet moet worden gezocht bij het verplegend personeel.”

Intern noodplan

Burgemeester Roose benadrukte dat het interne noodplan zeer goed heeft gewerkt en dat door het kordate en professionele optreden van het personeel erger is voorkomen. Die mensen verdienen een dikke pluim. Vrijdagochtend krijgt de vierde verdieping een grondige schoonmaakbeurt en zal alle rookhinder en het vuil van het bluspoeder verdwenen zijn. Mogelijk wordt de kamer waar de brand ontstond pas later, na onderzoek, vrijgegeven.

(MVO – foto MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier