Brand in appartementsblok in Ieper was wellicht niet aangestoken

© DBI
Redactie KW

Dinsdagnamiddag woedde een hevige brand in het wooncomplex De Sterre in Ieper. De oorzaak van de brand was wellicht accidenteel.

Omstreeks 16.30 uur ontstond er brand in appartement De Sterre in Ieper. “Het is nog niet helemaal duidelijk waar de brand juist ontstond. Toen de brandweer aankwam sloegen de vlammen langs beide kanten uit het gebouw”, aldus waarnemend burgemeester Jef Verschoore. “Ik heb onmiddellijk het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. De hulpdiensten van het Jan Yperman ziekenhuis en het Rode Kruis kwamen massaal ter plaatse om de mensen te helpen. Een deel van hen is afgevoerd naar het ziekenhuis met rookintoxicatie en de andere mensen worden momenteel opgevangen in zaal Familiekring. Bij een eerste check-up en met de hulp van een bewonerslijst, zouden alle bewoners uit het gebouw zijn.”

Brand in appartementsblok in Ieper was wellicht niet aangestoken
© EF

“De brandweer doet, zodra ze veilig binnen kunnen, een tweede check-up om er zeker van te zijn dat iedereen geëvacueerd is. Er wordt gekeken waar de mensen, waarvan de meeste alleenstaande bejaarden zijn, kunnen opgevangen worden. Bij familie of vrienden of in de omliggende rusthuizen. De brandweerkorpsen van post Ieper, Poperinge en Heuvelland doen hun uiterste best om het gebouw, dat eigendom is van Ons Onderdak en het OCMW, zoveel mogelijk te sparen.”

Het parket heeft weet van 16 mensen die afgevoerd zijn naar het ziekenhuis, maar heeft geen zicht op de ernst van hun verwondingen. De sweeping is gebeurd, waardoor het 100% zeker is dat er niemand is achtergebleven. Uit de eerste bevindingen van de branddeskundige blijkt de oorzaak van de brand accidenteel. Er is sprake van één brandhaard.

Voor alle bewoners is er inmiddels onderdak gevonden. De meesten kunnen terecht bij vrienden of familie, en de huisvestingsmaatschappij van het wooncomplex vond voor één gezin een andere oplossing. Inmiddels is het blok terug vrij gegeven.

(DBI/EF/RLa)

Brand in appartementsblok in Ieper was wellicht niet aangestoken
© RLa

Brand in appartementsblok in Ieper was wellicht niet aangestoken
© RLa

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier