Brand in afzuiginstallatie bij Castellins in Gullegem

Redactie KW

Rond 7.45 uur donderdagmorgen is er een brandje uitgebroken in een afzuiginstallatie van vlasvezelproducent Castellins in Moorsele/Gullegem.

Er waren op dat moment vijf mensen aan het werk in het bedrijf, aan de kant van de Noordstraat in Gullegem. Donovan Detrez van Smart Solutions was er onderhoud aan het doen, samen met een collega. “Er waren nog twee arbeiders van Castellins en ook een verantwoordelijke aan het werk”, vertelt hij. “We waren plots een brandgeur gewaar en gingen samen op zoek van waar die zou komen. Toen we zagen dat het in de afzuiginstallatie was, probeerden we nog zelf te blussen met water, maar het bleef branden, we konden het niet open doen. Het was afval van vlas dat doorgezogen werd en bleef zitten in de filter en in brand schoot.”

De brandweer werd opgebeld, en was vlug ter plaatse. Er waren zowel brandweerlui van Kortrijk als van Wevelgem en er was ook een wagen uit Heule. Ze voorzagen van nog zeker tot 11 uur werk te hebben. “De mecaniciens van ter plaatse demonteren alle buizen, zodat wij ze allemaal kunnen blussen,” klinkt het.

Bij Castellins zijn er regelmatig eens kleine brandjes in de stoffilters. “We nemen zoveel mogelijk preventieve maatregelen om brand te vermijden, maar met een natuurlijk product zoals vlas gebeurt het toch eens dat een brandje zich voordoet. Er was vooral rook maar de schade bleef beperkt.”

(EDB – Foto EDB )

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier