Live Brand Clarebout: "Vestiging in Nieuwkerke blijft bestaan"

07/09/15 om 10:39 - Bijgewerkt op 08/09/15 om 16:54

Ruim een dag na de felle brand bij Clarebout Potatoes laat het bedrijf weten dat de vestiging in Nieuwkerke niet wordt opgegeven. De bedienden kunnen intussen aan de slag in Waasten, de meeste arbeiders zijn voorlopig technisch werkloos. Eén brandweerman zou nog steeds in kritieke toestand verkeren.

 • Jeroen Laseure

  057 45 04 50

 • Jeroen Laseure

  Noodnummer nog even actief

 • Jeroen Laseure

  De schade wordt dinsdagnamiddag duidelijk

  Beelden van ruim een dag na de felle brand.

  De verwoeste gebouwen dinsdagnamiddag.

  De verwoeste gebouwen dinsdagnamiddag. © EF

 • Jeroen Laseure

  "Na uppercut opnieuw aan de slag"

  Hoe groot is de verslagenheid bij de directie van Clarebout Potatoes? "We hebben een uppercut gekregen, maar moeten nu eens goed schudden met ons hoofd en opnieuw rechtkrabbelen en verder werken", stelt Danny Wiels. "We zijn volop in contact met onze klanten en leveranciers en proberen het productieverlies zo goed mogelijk op te vangen. We hebben grote stockagevolumes en gaan zo snel mogelijk weer aan de slag."

 • Jeroen Laseure

  "Vestiging in Nieuwkerke blijft bestaan"

  Ondanks de vernietigende brand is er niet alleen slecht nieuws te horen uit de site in Nieuwkerke. "Er zijn nog meer gebouwen gespaard gebleven dan we gedacht hadden", aldus Danny Wiels. "Onze waterzuiveringsinstallatie, koelgroepen, enkele opslagruimtes... kunnen we nog hergebruiken, net als enkele onderdelen van de productie. We moeten nu bekijken wat we willen hergebruiken in functie van werking en locatie. De vestiging in Nieuwkerke blijft in elk geval bestaan, de groep heeft Nieuwkerke nodig. In Waasten zijn er uitbreidingsplannen voor stockageruimte, maar niet voor productie. Daarvoor hebben we Nieuwkerke nodig."

  Enkele gebouwen konden worden gered van de vlammen.

  Enkele gebouwen konden worden gered van de vlammen. © EF

 • Jeroen Laseure

  "Bedienden aan het werk, veel arbeiders technisch werkloos"

  Danny Wiels geeft voor Clarebout Potatoes een update één dag na de brand. "Alle bedienden konden dinsdag aan de slag op onze vestiging in Waasten. Ze kunnen er aan de slag in kantoren en vergaderruimtes om onze klanten en leveranciers zo goed mogelijk in te lichten. De 150 tot 200 arbeiders proberen we op de diverse sites in te zetten, maar een groot deel van hen is technisch werkloos. We bekijken hoe dat de komende weken en maanden zal evolueren."

 • Jeroen Laseure

  "Wellicht tot woensdag nablussen"

  "De brandweer is nog steeds aan het nablussen en wellicht zal dit nog tot morgen duren", laat de gemeente Heuvelland dinsdagnamiddag weten. "De laatste omwonenden zijn ondertussen naar huis kunnen terugkeren. Alle gewonden mochten in de loop van vandaag het ziekenhuis verlaten. Enkel één brandweerman die er slechter aan toe is, blijft gehospitaliseerd. Zijn toestand is stabiel."

  "Intussen is gestart met de opruimingswerken van de vernielde gebouwen. Enkel de kantoren en opslag van ammoniak voor de koelinstallaties konden gevrijwaard worden. De burelen leden wel rook- en waterschade."

  "Het centrale informatienummer 057 45 04 64 wordt dinsdagavond om 19 uur afgesloten. Wie de komende dagen nog vragen heeft kan zich vanaf woensdag tijdens de kantooruren via het normale telefoonnummer 057 45 04 50 wenden tot het gemeentebestuur."

  "Personen die menen door de brand schade geleden te hebben, wenden zich in eerste instantie best tot de eigen verzekering die dan de nodige stappen zal ondernemen. Het intergemeentelijk containerpark dat naast het getroffen bedrijf ligt, zal vanaf woensdagmiddag opnieuw open zijn tijdens de normale openingsuren."

 • Jeroen Laseure

  Brandweerman nog steeds in levensgevaar

  De brandweerman van de brandweer van Kemmel die gisteren zwaargewond raakte bij de brand, verkeert nog steeds in levensgevaar, laat het parket van Ieper weten. De man van 43 bleef een hele tijd - ongeveer 15 minuten - tijdens de bluswerken zonder zuurstof. Daardoor is driekwart van zijn longen verbrand. Hij ligt in het AZ Sint-Jan in Brugge, en wordt in een kunstmatige coma gehouden.

 • Jeroen Laseure

  VIDEO: metershoge vlammen

  (bron: David Kyriakidis)

 • Jeroen Laseure

  VIDEO: De brand vanuit een helikopter

  (bron: La Voix du Nord)

 • Lieven Mathys

  Nablussen op dinsdag ziet er zo uit

  Nablussen op dinsdag

  Nablussen op dinsdag © whitepops/ow.ly

 • Lieven Mathys

  Parket: "Brand is accidenteel"

  De brand is accidenteel. Dat bevestigt de branddeskundige van het parket van Ieper. Brand ontstond in de omgeving van de bakovens. Zulke installaties zijn best te vergelijken met reuze friteuses.

  Installaties zijn uitgerust met pompen en leidingen. Door een 'fijn' en niet met het oog zichtbaar lek in een van de leidingen moet enorm hete olie zijn ontsnapt.

  Vervolgens komt de hete brij in een soort vernevelde toestand terecht op een warm oppervlak en ontvlamt. Door de ventilatiebuizen en -systemen verspreidt de brand zich bijzonder snel naar het dak. Met alle gevolgen vandien.

 • Jeroen Laseure

  Brand heeft gevolgen voor beurscijfers

  Gisteren heeft de brand bij Clarebout Potatoes gezorgd voor een daling van de aardappelprijs. Dat heeft de financiële instelling De Vries & Westermann laten weten en staat te lezen op Akkerwijzer.nl. De termijnmarkt opende onveranderd op 18,30 euro, maar het nieuws over de brand bij Clarebout zorgde voor verandering van de stemming. De termijnprijs zwakte af naar een dieptepunt van 17,50 euro met een slotprijs van 17,70 euro. Het wegvallen van de productielocatie in Nieuwkerke zorgt voor onzekerheid in de markt met de rooiperiode voor de boeg.

 • Lieven Mathys

  Zwaargewonde blijft in ziekenhuis

  De meeste van de tien gewonden die gisteren maandag opgenomen werden in de ziekenhuizen van Ieper en Brugge kunnen vandaag dinsdag naar huis. "Eén iemand die zwaarder gewond is, mag vandaag nog niet naar huis. Maar ook die stabiliseert verder", aldus gemeentesecretaris Verstraete.

 • Lieven Mathys

  Dinsdagmorgen: nablussen nog aan de gang

  Er wordt dinsdagochtend nog verder nageblust op de site van het aardappelverwerkend bedrijf Clarebout Potatoes in Nieuwkerke. Dat zegt gemeentesecretaris Sigurd Verstraete. "Maar mogelijks kan er dinsdag nog gestart worden met de opruimingswerken".

 • Frederic Vansteenkiste

  Ook gemeentelijk rampenplan opgeheven

  Sinds 20.20 uur maandagavond is ook het gemeentelijk rampenplan opgeheven na de bedrijfsbrand in Nieuwkerke (Heuvelland). Dat meldt gemeentesecretaris Sigurd Verstraete van Heuvelland in een persbericht.

  Het gemeentelijk rampenplan was maandagvoormiddag afgekondigd nadat er brand uitbrak bij het aardappelverwerkend bedrijf in de Heirweg. De brandweer blijft wel nog geruime tijd nablussen op de site. De onmiddelijke omgeving van het bedrijf blijft ondertussen afgesloten voor het publiek.

 • Frederic Vansteenkiste

  FOTO Dit is wat er overblijft

  Na de brand

  Na de brand © EF

 • Frederic Vansteenkiste

  Inwoners Heirweg slapen bij familie of in De Lork

  Ramen en deuren moeten in elk geval in heel Heuvelland nog dicht gehouden worden. Inwoners van de Seulestraat mochten ondertussen terug naar huis, maar dienen minimum een halfuur het huis te verluchten.

  Inwoners van de Heirweg kunnen voorlopig nog niet naar hun huizen terugkeren en dienen de nacht bij familie of in jeugdverblijfcentrum De Lork in Kemmel door te brengen

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!