Boer in Kaaskerke berust in stormschade: “Ik heb de brandweer naar Beerst gestuurd”

Redactie KW

Landbouwer Joël Van Coppenolle deelde – niet voor het eerst – in de klappen bij het onweer van woensdagavond. Toch relativeert hij alle ellende: “We hebben het hier al erger meegemaakt.”

Het noodweer van woensdagavond heeft niet alleen voor wateroverlast gezorgd. Een windhoos blies een aantal platen van de varkensstal van de boerderij van Joël Van Coppenolle en beschadigde ook een kijkuit en een windveer, waarvan stukken op de nabijgelegen auto’s belandden. De storm heeft ook zijn sporen nagelaten op de rijweg naast de IJzer, met tal van diepe plassen en hij is bezaaid met afgebroken takken.

“Een aantal jaren geleden sloeg de bliksem in en liepen we 15.000 euro schade op”

Boer Joël Van Coppenolle runt al jaar en dag zijn melkveebedrijf op de IJzerdijk, waar hij ook vleesvarkens kweekt. Hij toont op het meetapparaat dat er gisteren 22 liter water per m2 uit de hemel is gevallen. Hij wijst in de richting van zijn maïsvelden. “De maïs verkleurt en ‘versmoort’ in de nattigheid. Daardoor zal de oogst een stuk lager liggen,” concludeert hij.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, nam gisteravond rond 22 uur een windhoos een stuk van het dak van de varkensstallen mee, sleurde een windveer van een andere loods en beschadigde de kijkuit van het gebouw tegenover de huurwoning. Het lijkt wel de wet van Murphy, want de brokstukken beschadigden ook de auto’s die vlakbij geparkeerd stonden.

Bliksembeschermer is kapot gebliksemd

Maar Joël blijft er kalm bij. “Het had nog erger gekund, zoals een aantal jaren geleden, toen de bliksem insloeg en we 15.000 euro schade opliepen. Nu heeft de bliksembeschermer in de elektriciteitskast ons daarvoor behoed, maar het toestel is wel stuk. Het was de buurman van de huurwoning die me gisteren verwittigde dat er pannen van de kijkuit naar beneden waren gekomen.”

Boer in Kaaskerke berust in stormschade:

“Toen de windhoos ook nog een stuk van het platendak van de varkensstal meesleurde, hebben we de brandweer verwittigd, vooral om onze varkens in veiligheid te brengen”, vervolgt hij. “Ze waren hier binnen de tien minuten en toen hoorde ik dat ze heel veel oproepen uit Beerst hadden gekregen, waar blijkbaar huizen onder water waren gelopen. Gelukkig kan ik rekenen op een paar trouwe kameraden, die snel ter plaatse waren om samen de handen uit de mouwen te steken. Daarom heb ik de brandweermannen gezegd dat ze beter zo snel mogelijk de mensen in Beerst konden gaan helpen, en dat wij hier onze plan wel zouden trekken.”

Beenhamfestijn op hoevefeest

Boer Joël bracht samen met zijn helpers de varkens in veiligheid en is volop in de weer om alles zo snel mogelijk te herstellen. Nu zaterdag is er trouwens het jaarlijkse hoevefeest, waar 500 à 600 man wordt verwacht voor een portie beenham. “Maar dat feest gaat sowieso door”, benadrukt hij. “Al kunnen ze maar beter met de fiets komen, want de wei waar ik parkeerplaatsen voorzie, ligt er vandaag wel erg zompig bij.”

(MVP – Foto’s MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier