Bewoners bouwvallige huisjes in Brugge na instorting: “Dit is de schuld van de stad”

Redactie KW

Vorig jaar was al een stuk van de gevels in de reien beland, nu volgde de rest.

In de Oostmeers in Brugge is donderdagmiddag een achtergevel van een rijhuis in de reien gevallen. Amper zeven maanden geleden gebeurde op exacte dezelfde plaats hetzelfde. Ook de andere huizen in de omgeving lopen nog steeds een groot risico. “Dit is de schuld van de stad”, klinkt het bij de buurtbewoners. “De huizen staan op privégrond. Het zijn de eigenaars zelf die de nodige maatregelen moesten treffen”, reageert burgemeester Renaat Landuyt.

“Het is allemaal de schuld van het stadsbestuur. Het probleem is al meerdere jaren bekend. Amper zeven maanden geleden stortte een stuk van een gevel op dezelfde plaats in het water. We hebben toen een dossier opgesteld en alles overgemaakt aan het stadsbestuur. In al die maanden is er echter niks veranderd. Ze zullen waarschijnlijk wachten tot al de huizen instorten.”

De buurtbewoners van de Oostmeers en Het Eiland reageren bijzonder scherp op het bizarre tafereel van gisterenmiddag. Omstreeks 12 uur stortte de achtergevel van een rijwoning op de hoek van de Oostmeers en Het Eiland in het water. De rijhuizen liggen vlak langs de Brugse reien en lijden zwaar onder de erosie van het water. In september vorig jaar viel van dezelfde woning al een stuk van de gevel in de reien. De bewoonster van het huis verblijft sinds kort in een rusthuis. Op het moment van de instorting was er niemand aanwezig in de onbewoonde woning.

Bewoners bouwvallige huisjes in Brugge na instorting:

De brandweer van Brugge kwam meteen ter plaatse en moest de getroffen woning binnenbreken om de exacte schade op te meten van binnenuit. Al snel werd duidelijk dat de woning door de instorting onbewoonbaar is geworden. De vraag blijft of dit bizarre incident kon vermeden worden. “Als de stad sneller had ingegrepen, dan was dit allemaal niet gebeurd. Het is hun verantwoordelijk. Ze wisten maar al te goed van de problemen”, zeggen de buurtbewoners in koor.

Renaat Landuyt: “Het gaat om privégrond, dus heeft de stad de eigenaars verwittigd dat ze de nodige maatregelen moesten nemen”

Volgens burgemeester Renaat Landuyt deed de stad sinds het vorige incident meer dan voldoende moeite. “Na de verzakking in september hebben er verschillende expertises plaatsgevonden bij de vijf huizen langs het desbetreffende reitje. De expert stelde een stabiliteitsprobleem vast bij de huisnummers 2 en 4. Het gaat echter om privégrond, dus heeft de stad de eigenaars verwittigd dat ze de nodige maatregelen moesten nemen. Nu is dat blijkbaar niet gebeurd. Wij hebben een toegift gedaan door de kosten van de expertise op ons te nemen, maar ergens stopt het. We zullen nu vanzelfsprekend bekijken wat we nog kunnen doen voor de getroffen bewoners. Maar het is duidelijk dat uit het expertiseverslag blijkt dat de stad Brugge niet aansprakelijk is voor de instorting”, verklaart Landuyt. Verschillende bewoners opperden dat de reinigingswerken van de reien enkele jaren geleden mee aan de oorzaak liggen van het probleem. “Klopt niet”, zegt Renaat Landuyt. “De verzakking heeft niks te maken met de werken van toen. Het is niet aan ons om nu maatregelen te nemen. Ik veronderstel dat de verzekeringsmaatschappijen van de bewoners nu opnieuw de situatie zullen bekijken.”

Evacuatie

Een stabiliteitsingenieur kwam ter plaatse om na te gaan hoe groot het risico op een nieuwe instorting is. De buurman van het getroffen huis weigert alvast zijn huis te verlaten. “Als ze me vragen om mijn woning te verlaten, weiger ik resoluut”, zegt hij. “Ze kunnen me toch niet verplichten? De tijden van de oorlog waar ze mensen meenamen zonder hun toestemming zijn voorbij.” Als enige van de overgebleven rijwoningen ligt een woongedeelte boven het water. Bij de andere loopt alleen hun terras een risico om af te brokkelen. De aanwezige hulpdiensten opperden alvast om geen risico’s te nemen en het achterste gedeelte van hun woningen te vermijden in afwachting van een oplossing. “Ik blijf, wat ze ook beslissen”, is de buurman duidelijk.

(MM/JVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier