Bewoners boos nadat er opnieuw vrachtwagen tegen gevel rijdt in Zevekote

Redactie KW

“Hier vallen op een dag doden”, klinkt het.

De bewoners van de Zevekotestraat ter hoogte van basisschool Driespan voelen zich onveilig. Vorige vrijdag ging voor de zoveelste keer een vrachtwagen uit de bocht en knalde er tegen een gevel van een gezinswoning. “Hier vallen op een dag doden”, klinkt het.

De sporen aan huisnummer 54 van het ongeval zijn nog steeds zichtbaar. Het raam is gesneuveld en tijdelijk hersteld met plaklint, de gevel naast het raam is afgebrokkeld, een verkeerspaal ligt om, en op het voetpad merk je remsporen. “We hebben geluk gehad. We waren in de keuken toen we plots een luide knal hoorden. Het is weer van dat, was onze eerste reactie”, zucht Mattias Maerten (41), die er samen met zijn vrouw Kim (38) en drie kindjes van 12, 10 en 9 jaar woont. “Twee jaar geleden is een vrachtwagen ook al eens zijn lading verloren in ons ander raam. Zo kan het niet verder”.

We mogen er niet aan denken welke drama’s hier kunnen gebeuren

De familie Maerten is niet de enige die met de schrik leeft in de straat. Ook Els Simons (41) van huisnummer 52 voelt zich niet langer veilig. “Ook bij ons heeft een vrachtwagen al zijn lading verloren. De afgelopen jaren zijn hier al zeker tien ongevallen gebeurd met vrachtwagens of auto’s die uit de bocht vliegen”, zegt Els. De getroffen gezinnen vragen dringend maatregelen. “Plaats snelheidsbeperkende infrastructuur, knipperlichten, signalisatieborden die wijzen op de gevaarlijke bocht, een wegversmalling of betonnen bloembakken. De twee luttele paaltjes die naast mijn deur staan zijn absoluut niet voldoende. Ze zijn trouwens omver gereden”, zegt Mattias.

Bewoners boos nadat er opnieuw vrachtwagen tegen gevel rijdt in Zevekote

“En maak er een zone 30 van. Basisschool Driespan ligt hier vlak in de bocht. Dagelijks passeren hier kinderen. We mogen er niet aan denken welke drama’s hier kunnen gebeuren”, zegt Stien Vandecasteele (27) van huisnummer 56. Ruben D’Haene (31) van huisnummer 50 gaat nog op een stap verder. Hij heeft het Vlaams gewest en zijn verzekeraard gedagvaard. “Ik heb al duizenden euro’s kosten gehad aan mijn huis door ongevallen. Van de lading van vrachtwagens die door het venster vliegt tot de straatlamp die tot viermaal is afgereden, waardoor ook mijn gevel telkens schade opliep. We voelen ons niet meer veilig. We hebben een kindje van zes maanden. De slaapkamers hebben we allemaal naar achteraan verhuisd. In Brugge hebben ze recent maatregelen genomen aan schoolomgevingen na een dodelijk ongeval met een kleuter. We hopen dat men hier niet zolang wacht. We houden ons hart vast”.

Burgemeester Bart Halewyck (CD&V) is op de hoogte van de problemen in de Zevekotestraat. “Als stad zijn wij echter niet bevoegd op deze gewestweg. Het grote probleem is dat men er veel te snel rijdt, én dat er in vergelijking met vroeger veel meer zwaar verkeer is. Door de kilometerheffing mijden vrachtwagens de snelwegen. Ze rijden af in Nieuwpoort, en rijden zo binnendoor via Zevekote en Gistel, naar de snelweg in Torhout. Veel vrachtwagens hebben bestemming Kortrijk en dus niets te zoeken in Zevekote. We dringen erop aan bij de Vlaamse overheid om het systeem van kilometerheffing te herzien en waar nodig ook toe te passen op gewestwegen”.

(DJ / foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier