Basejumper uit Brugge overleeft vrije val van 40 meter in Duitsland

Redactie KW

De 39-jarige hoteluitbater brak wel zijn rug, beide benen en heeft een klaplong.

Rabih El Mawla trok er vorige week met enkele vrienden op uit naar het Zwarte Woud in Duitsland waar ze zouden gaan skiën. Zondagochtend wilde het gezelschap terug huiswaarts keren, toen de uitbater van hotel ‘t Zand besloot een tussenstop te maken bij het Ravennaviaduct, en oude spoorwegbrug in het stadje Breitnau dichtbij het hotel waar ze verbleven. Rabih wilde er een basejump maken van zo’n 40 meter hoog vanop de brug. Zónder reserveparachute.

Levensgevaarlijk en op die plaats bovendien verboden. De parachute van Rabih ging niet tijdig open, waarna de Bruggeling een vrije val maakte en neerstortte. Volgens de eerste vaststellingen ter plaatse was het materiaal van de man niet voldoende afgesteld op de kleine hoogte. Nochtans is El Mawla een fervent basejumper, maar toch schatte hij de risico’s verkeerd in. Een reddingshelikopter stabiliseerde de Bruggeling ter plaatse en bracht hem over naar het ziekenhuis van Freiburg. Daar zal hij nog minstens twee weken moeten blijven. Ondertussen heeft hij ook al enkele operaties achter de rug.

Basejumper uit Brugge overleeft vrije val van 40 meter in Duitsland

Volgens een spoedarts is het een mirakel dat de Rabih nog leeft. “Als het effectief een vrije val was van dergelijke hoogte, is het eerder toeval dat de man nog leeft. De impact op het lichaam is bij zo’n klap enorm. We kunnen wel spreken van een mirakel, ja”, klinkt het. Volgens een parachutist, die liever anoniem blijft, is basejumpen altijd een groot risico. “Een sprong van 40 meter is heel riskant. Al ken ik ook mensen die vanop 25 meter van een gebouw springen. Het is sowieso levensgevaarlijk en nooit zonder risico.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier