Australische toerist is woensdag overleden in Brugge door de gevolgen van een zware val

De familie legde bloemen op de plaats van het ongeval. © Foto Mathias Mariën
Redactie KW

Een 23-jarige Australiër is donderdagochtend overleden na een valpartij van een dak in Brugge. Tory was samen met zijn vriendin Nadia op doortocht door Europa. Hij lag een week in coma en overleed deze week aan zijn verwondingen. Hij wordt gecremeerd en overgebracht naar zijn thuisland.

Aussies Tory en Nadia waren bezig aan een reis door Europa en hielden midden vorige week halt in Brugge. Ze logeerden voor enkele nachten in het Lybeer Hostel Bruges in de Korte Vuldersstraat en zaten vol levenslust. Tory en Nadia wilden ook het Brugse nachtleven leren kennen en trokken er vorige week woensdag met hun twee op uit. Even na middernacht – na een avondje vol lachen en plezier – liep het gruwelijk fout. Toen de twee niet binnen geraakten in het hostel besloot Tory via het dak van de buren in de Westmeers hun appartement te bereiken. Een beslissing met enorme gevolgen. “

Langdurig reanimeren kon hem niet redden

De Australiër gleed van het dak en viel met zijn achterhoofd op de kasseistenen. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en probeerden de jongeman nog te reanimeren. Hij lag een week in coma en overleed afgelopen woensdag aan zijn verwondingen. “Volgens de hulpdiensten en getuigen had hij wel wat gedronken die nacht, maar het blijft een vreselijke situatie”, zegt een bewoonster. Spijtig detail: via het dak waar Tory viel, was het onmogelijk om het hostel te bereiken. “Een stunt met zeer spijtige gevolgen. Ze hebben hem zeker nog anderhalf uur proberen reanimeren ter plaatse, maar toen al zag je dat het slecht zou aflopen. Waarschijnlijk dacht hij niet na toen hij aan zijn onderneming begon”, vervolgt de bewoonster.

Familie overgekomen vanuit Australië

Volgens verschillende getuigen was er op het einde van de avond een discussie ontstaan tussen de twee en wilde Tory iets bewijzen aan zijn vriendin. Toen het duo merkte dat ze hun sleutel van het hostel waren vergeten, besloot de 23-jarige Australiër om stoer te doen ten opzichte van zijn vriendin. Een beslissing met fatale afloop zou even later blijken. Tory viel van het dak en overleed een week later aan zijn verwondingen. “Nochtans staat er op de deur een nummer waarnaar gasten kunnen bellen als ze hun sleutel kwijt zijn. Ze hadden de pech dat er net voor en na hen wél andere gasten het hotel binnengingen. Anders konden ze mee binnengeglipt zijn. Het is een heel spijtig ongeval”, klinkt het bij het hostel.

De familie van de jongeman vertoefde een week lang in onzekerheid. Toen Tory woensdag overleed aan zijn verwondingen, besloot de familie over te vliegen vanuit Australië. Ook voor hen is de tocht naar België een emotionele rollercoaster geworden. De man wordt zaterdagochtend gecremeerd en vliegt daarna met de ouders en zijn vriendin terug mee naar Queensland in Australië. Net na zijn overlijden zou de jongeman nog vier mensenlevens gered hebben door zijn organen te doneren. De familie zelf wenste liever niet te reageren.

(MM)