Arbeiders botsen op 400 oorlogsprojectielentijdens graafwerken

De politie zetten de straat enkele uren af. © TP
Redactie KW

De politie zette enkele uren de straat af, de werken werden stilgelegd.

Arbeiders ontdekten een voorraad oorlogsmunitie tijdens het graven van een regenput. Ontmijningsdienst Dovo haalde uiteindelijk 400 projectielen boven.

Enkele arbeiders legden gisterenvoormiddag een voorraad oorlogsmunitie bloot op een werf langs de Dikkebusseweg in Dikkebus. Aannemer Pascal Demuynck legde de werken stil en contacteerde politie en brandweer. “Er vielen geen gewonden”, zegt de brandweercommandant. “We hebben enkele uren de straat afgezet om zoveel mogelijk mensen weg te houden van de site. Men is hier een aantal woningen aan het bouwen.” Na de komst van ontmijningsdienst Dovo bleek een evacuatie van de buurtbewoners niet nodig. De arbeiders groeven verder onder toezicht van Dovo en ontdekten maar liefst 400 oorlogsprojectielen.

“We waren met een kraan aan het graven om er een regenput te steken”, zegt aannemer Pascal Demuynck. “Plots stootten we op een aantal handgranaten en mortieren. Eén van de arbeiders hoorde iets sissen. Uiteindelijk is er geen gas ontsnapt en waren er geen ontploffingen. Het is niet de eerste keer dat we oorlogsmunitie opgraven in de Westhoek. We zijn het ondertussen wel gewoon, maar we hebben nog nooit zo’n grote hoeveelheid op één plaats ontdekt.”

Er is altijd ontploffingsgevaar

Volgens Glenn Nollet, Dovo-commandant in Poelkapelle, gaat het om 310 handgranaten, 20 Engelse mortieren, 75 ontstekers, 10 kilogram geweermunitie en een aantal rookgranaten. “Er is altijd ontploffingsgevaar”, waarschuwt de commandant. “Vinders mogen de projectielen niet aanraken en moeten meteen de politie opbellen. Jammer genoeg is het vinden van munitie een gewoonte geworden in de Westhoek. Dat maakt het des te gevaarlijker.”

De aannemer wou graag zo snel mogelijk verder werken. “We moeten hier nog vier regenputten graven”, zegt Pascal Demuynck. “Dus de kans bestaat dat we meer zullen vinden.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier