Anthony Caere uit Flying Doctors crasht met vliegtuigje: "vreesde dat ik blind zou zijn"

23/04/17 om 16:32 - Bijgewerkt op 24/04/17 om 14:20

De Oostkerkse piloot Anthony Caere uit het Eén-programma Flying Doctors is donderdagnamiddag gecrasht met zijn vliegtuigje boven Bulongo.

Anthony Caere uit Flying Doctors crasht met vliegtuigje: "vreesde dat ik blind zou zijn"

Hij is ernstig gewond aan het hoofd, maar zou gelukkig niet in levensgevaar zijn en kan zijn verhaal nog navertellen. "Dondernamiddag 16.15 uur steeg ik op vanuit Mutwanga met twee passagiers met een licht vliegtuig - geen cargo - met twee uur brandstof", aldus Anthony Caere. "Kort na het opstijgen kreeg ik een probleem waaruit bleek dat we gingen crashen. Toen het vliegtuig echt begon door te zakken, heb ik beslist om de neus te laten zakken om overzicht te krijgen en de vele mensen op de grond proberen te vermijden. Ik mikte in een plaats waar ik niemand zag staan en waar bananenbomen de impact van het vliegtuig zouden opvangen. We zijn er gelukkig allemaal levend uitgekomen."

Het gebeurde allemaal tijdens een gewone transportvlucht van mensen. "Gregoir, een Belgische ingenieur en collega bij Virunga, was toevallig ter plaatse en heeft mij en de passagiers de eerste zorgen toegebracht en ons naar het lokaal ziekenhuis van Mutwanga gebracht (het ziekenhuis waar de tweede reeks van Flying Doctors zich afspeelde, red.). Daar hebben ze onze wonden gedesinfecteerd. Virunga had ondertussen al alles op poten gezet om ons te evacueren. Ze brachten ons met een ander vliegtuig vanuit Mutwanga naar Nyankundé (bij Bunya, red.) waar er een post is van MAF (Missionary Aviation Fellowship, red.)"

Daar waren Amerikaanse dokters aanwezig die de eerste hechtingen hebben toegebracht en de eerste zorgen. "Daar hebben we een nacht geslapen en de volgende dag met een medevac naar Entebbe gebracht. Vanuit Entebbe naar Amsterdam, van Amsterdam naar Brussel en daarna naar een ziekenhuis in Gent. Daar zitten namelijk specialisten met betrekking tot operatie van complexe breuken in het aangezicht."

Anthony Caere uit Flying Doctors crasht met vliegtuigje: "vreesde dat ik blind zou zijn"

Zoals op de foto's te zien is, is het vliegtuig volledig verwoest. "De impact was enorm, dus gelukkig is het vliegtuig niet ontploft. De romp is compleet kapot. Ik heb de "joke" van het vliegtuig vol in het aangezicht gekregen tijdens de impact en dat heeft ervoor gezorgd dat ik verscheidene breuken in het aangezicht heb. De komende dagen staat daarvoor een operatie gepland in Gent. Na de crash ben ik geen moment buiten bewustzijn geweest. Ik lag bovenop mijn passagier Ali. Ik realiseerde me de impact op het stuur en ik zag niets meer na de crash. Ik zag een vage schijn door mijn rechteroog, maar links niets meer en vreesde dat ik blind zou zijn."

Delen

"Ik heb de passagiers zo snel mogelijk uit het vliegtuig gekregen, dat elk moment kon beginnen branden"

"Daarna heb ik me volop gefocust op het leven van mijn twee passagiers. Ik heb hen zo snel mogelijk uit het vliegtuig gekregen, in de wetenschap dat het elk moment kon beginnen branden. Mijn Belgische collega Gregoir die toevallig ter plaatse was, heeft me opgevangen toen ik uit het vliegtuig kwam. Het allerbelangrijkste was dat ik mijn passagiers onmiddellijk hoorde, wist dat ze nog leefden en dat er niemand van lokale bevolking gewond was geraakt tijdens de crash.

Anthony Caere uit Flying Doctors crasht met vliegtuigje: "vreesde dat ik blind zou zijn"

"Met spijt in het hart neem ik afscheid van het vliegtuig dat. Ik focus me de komende weken op mijn herstel maar ben gedecideerd om terug te gaan en opnieuw het Virunga park te ondersteunen met al mijn energie."

Geschiedenis

In 2014 bracht productiehuis Geronimo een Cessna206 vanuit Wevelgem naar het Virunga park in Congo. Aan het roer zat piloot Anthony Caere die instond voor de transport van het bushvliegtuig, 8.000 kilometer over Oost-Afrika. Het relaas zag je in de eerste Flying Doctors op één.

Bij aankomst werd Anthony Caere door parkdirecteur en Belgische prins Emmanuel De Merode gevraagd om chief pilot te worden van de nog op te starten Airwing. De Belgische 206 werd het werkpaard van het Virunga Park. Dagelijks vloog Anthony over het gigantische park in operaties tegen stroperij, voor het behoud van de olifanten populatie en om alle personeel van Virunga veilig te transporteren in het vaak onherbergzame natuurgebied.

Het vliegtuig en Anthony maakten indruk. De afgelopen jaren zijn er geen olifanten meer gedood in het Virunga park. Tal van airstrips werden aangelegd om mensen en middelen beter te vervoeren. Dagelijks vloog het vliegtuig om mens en dier te verzorgen.

Anthony Caere uit Flying Doctors crasht met vliegtuigje: "vreesde dat ik blind zou zijn"

In het tweede seizoen van Flying Doctors zag je hoe Anthony belangrijke missies tot een goed einde bracht. Van olifanten tot weesgorillas en chimpansees wiens ouders waren vermoord door stropers. Als kers op de taart schilderde Anthony het vliegtuig in de officiële kleuren van Virunga.

Na de crash werkt het productiehuis - samen met Anthony - aan een strijdvaardig plan om een oplossing te zoeken voor het vliegtuig dat kapot is.

We zagen een foto van het vliegtuigwrak op Facebook verschijnen.

We zagen een foto van het vliegtuigwrak op Facebook verschijnen.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!