Aannemer voorkomt erger na wateroverlast in Bekegem

De aannemers zoeken het riooldeksel. © TLG
Redactie KW

Enkele alerte aannemers behoedden de inwoners van Bekegem donderdagmiddag van natte woonkamers.

Hevige onweersbuien trokken donderdagmiddag over de regio. Vooral in Bekegem bij Ichtegem hebben ze dat geweten. In geen tijd stond de centrale Dorpsstraat er helemaal blank. Even voor 16 uur viel de regen met bakken uit de lucht. Amper een half uur later stond het water in de Dorpsstraat tot wel dertig centimeter hoog. “Het ging ongelofelijk snel”, zegt Chris Vansteelandt (42), een aannemer uit Bekegem die er aan het werk was. “We zagen hoe het water gewoon van hogerop de straat in kwam gelopen. De riolering kon het duidelijk niet meer slikken.”

Straatdeksel lokaliseren

Heel wat Bekegemnaars keken bezorgd door de ramen, maar Chris en zijn mannen besloten om de handen uit te mouwen te steken. Ze zochten alle rioolputjes en haalden de deksels er uit. Uiteindelijk konden ze ook één straatdeksel lokaliseren en open leggen. “We zagen dat het bij de mensen zou binnen lopen”, zegt Chris. “En dat konden we moeilijk aanzien. Dus we gingen op zoek naar een straatdeksel waarlangs het water weg kon lopen. Eenmaal we dat gevonden hadden, loste het probleem zichzelf behoorlijk snel op.”

Het water verdween uiteindelijk net zo snel als het was gekomen. Toen burgemeester Karl Bonny polshoogte kwam nemen was het meeste water dan ook al weggetrokken. Volgens hem zijn de recente Aquafin-werken niet de oorzaak. “We zien dat het water van de hoger gelegen akkers toevloeit”, zegt hij. “Het gaat dus om een probleem van het akkerland daar. We zullen nu nagaan wat daar moet gebeuren om zoiets in de toekomst te kunnen vermijden.”

Het was precies een rivier

De burgemeester is tevreden met de actie van de aannemers. “Zij konden het regenwater in de riolen van het afvalwater laten stromen”, zegt hij. “Dat mag normaal niet, maar in dergelijke gevallen geef ik daar uiteraard wel de toestemming voor. Die mensen hebben heel alert gereageerd. We hebben geluk dat zij op de hoogte waren van de gang van zaken wat de riolering betreft.”

Ook de bewoners van de Dorpsstraat zelf zijn Chris en zijn mannen dankbaar. “Ik zag het water vanuit mijn tuin naar de straat stromen”, zegt één van hen. “Het was precies een rivier. Ik ben gepensioneerd en sukkel met mijn gezondheid, dus ik kon zelf niet meer doen dan het met lede ogen aanzien. Die mannen zijn engels geweest.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier