Aannemer uit Staden staat terecht voor dodelijk arbeidsongeval

Een man uit De Haan werd geëlektrocuteerd tijdens werken aan een gasleiding. © iStock
Redactie KW

Een bedrijf uit Staden heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor een dodelijk arbeidsongeval in 2015 in Torhout. Een 57-jarige man uit De Haan werd geëlektrocuteerd tijdens werken aan een gasleiding. Het arbeidsauditoraat vorderde een geldboete van 18.000 euro.

Op 2 juni 2015 kreeg aannemer Sabbe de opdracht om gasinstallaties aan te sluiten in de Oostendestraat in Torhout. De volgende dag liep het fout. Een arbeider verwarde een elektriciteitsleiding met een gasleiding en werd geëlektrocuteerd. Langdurige reanimatie bleek tevergeefs.

Geen aangepaste opleiding

De burgerlijke partij merkte op dat de werken veel te haastig en ronduit amateuristisch werden aangepakt. Bovendien hadden het slachtoffer en zijn collega geen aangepaste opleiding gekregen. Arbeidsauditeur Annelies Huys haalde een gebrek aan kennis bij het zoeken van gasbuizen aan. De put werd eerst zelfs niet op de juiste plaats gegraven. “Er is speciale technologie nodig om gasleidingen van elektriciteitsleidingen te onderscheiden.” De arbeiders hadden eigenlijk vooral de uitleg gekregen dat op een gasleiding gele linten moeten liggen, waardoor ze in dit geval niet twijfelden.

Verdediging vraagt vrijspraak

De verdediging wees erop dat het slachtoffer al sinds 2007 in dienst was als gasmonteur. “De leidingen werden op basis van de plannen gezocht, samen met iemand van Infrax, volledig conform de veiligheidsvoorschriften”, aldus meester Steven Renette.

Volgens de advocaat van de werkgever hadden de arbeiders bij twijfel op zoek moeten gaan naar het aanboorzadel van de gasleiding. “We hebben het raden naar de reden waarom ze die schroef niet gezocht hebben.” De verdediging vroeg de vrijspraak. De rechter doet uitspraak op 23 mei.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier