1500 biggen stikken in zware bedrijfsbrand

Er is een perimeter van 50 meter opgesteld rond het bedrijf (Foto MVD) © MV
Redactie KW

Een hevige brand, met felle rookontwikkeling, in het bedrijf Vanhaecke in de Veermeersstraat kostte dinsdagmiddag het leven aan 1500 biggen. De dieren waren van zo’n zes weken oud. Van de stal bleven enkel de zijmuren overeind.

De rookpluim van de brandende varkensstal op het landelijk gelegen bedrijf was tot ver in de omtrek te zien. Op het einde van de smalle en doodlopende Veemeersstraat (Statiewijk) staat het bedrijf dat niet alleen varkens kweekt maar eveneens veevoeders produceert.

De bedrijf ligt vlak tegen ‘Casier recycling’ en paalt ook tot tegen de treinlijn Kortrijk-Oudenaarde. De rookontwikkeling was zo groot dat het treinverkeer even onderbroken werd.

Onvoldoende water

De brandende stal stond midden het bedrijf. De brandweer van de zone Fluvia kwam met materiaal van de verschillende posten massaal naar de brand. De brandweer kon ervoor zorgen dat de nabijgelegen bedrijfsgebouwen gevrijwaard bleven. Tankwagens en pompen moesten voor de aanvoer van water zorgen. De druk op de waterleiding in de landelijke weg was onvoldoende. In de smalle Veemeersstraat was het voor de verschillende voertuigen niet gemakkelijk tot op het bedrijf te geraken. Even kon ook via het aanpalend bedrijf Casier de vuurhaard benaderd worden. Vanuit het kanaal werd water aangevoerd.

“Waterprobleem had geen invloed op de zware schade”

Majoor bij Fluvia Piet Beirlaen: “Ik moet er meteen aan toevoegen dat het waterprobleem geen invloed had op de zware schade. De stal stond bij de aankomst van de eerste hulpwagens volledig in de dikke rook. Blussen was niet meteen mogelijk. Het afschermen tegen uitbreiding des te meer. En met succes.”

De gitzwarte rook kwam er vooral door de vele materialen in kunststof die ten prooi vielen van de vlammen. Piet Beerlaen: “Ik denk aan de roosters waarop de diertjes lopen en aan de dakbedekking. Er was geen asbest mee gemoeid en mede door de nogal felle wind verspreidde de rook zich vlug. Even werd in de wijde omgeving gevraagd deuren en ramen dicht te houden.”

De politiedienst zorgde voor het afsluiten van het niet doodlopende gedeelte van de Veermeersstraat. Burgemeester Claude Croes, voorzitter van Fluvia, kwam naar het bedrijf en informeerde bij politie en brandweer naar de omvang van de brand en de schade.

Voor de 1500 biggen kwam alle hulp te laat. De rook moet hen op korte tijd alle kans om te overleven ontnomen hebben.”

Nablussen tot dinsdag

Dergelijke omvang van dode dieren gebeurt in de streek niet dikwijls. Piet Beerlaen: “Er zijn regio’s waar dit meer voorvalt dan bij ons in de zone Fluvia.”

De brandweerkorpsen moesten nog nablussen tot dinsdag in de vooravond. Het parket werd verwittigd om de precieze oorzaak te bepalen. Pas daarna kon het opruimen starten. (MVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier