Onenigheid over ondergrondse parking Houtmarkt in Kortrijk

Redactie KW

Tijdens de gemeenteraadszitting maandag werd een studieopdracht voor de parking onder de Houtmarkt goedgekeurd. De oppositie hekelt de dure studie en de dure heraanleg. “Voor amper honderd parkeerplaatsen kost de studie alleen al 389.800 euro en dan is de eerste steen nog niet gelegd”, aldus Bart Caron (Groen). Die aanleg zou zo’n 2,6 miljoen euro kosten.

Aan de Houtmarkt komt een nieuw woon- en zorgcentrum van vzw Sint-Vincentius, compleet met ondergrondse parkeergarage. Het stadsbestuur grijpt die werken aan om zelf een ondergrondse parking onder de Houtmarkt te bouwen, met een doorsteek naar die van Sint-Vincentius. “Bovengronds verdwijnen dan de parkeerplaatsen en komt er ruimte vrij om van de Houtmarkt een groene doorsteek te maken”, aldus schepen Guy Leleu (CD&V).

Bart Caron (Groen) is niet te spreken over de dure studieopdracht. “389.800 euro voor honderd parkeerplaatsen, dat is bijna 4.000 euro per plaats en dan is de aanleg nog niet gestart.” De groene doorsteek juichte zijn partij wel toe. Ook Philippe De Coene (SP.A) had zijn bedenkingen: “Zo’n project starten vlak voor de verkiezingen legt een zware hypotheek op de bestuursploeg in de volgende legislatuur.”

Schepen Guy Leleu (CD&V) nuanceerde de cijfers. “Slechts 253.000 euro is voor de ondergrondse parking, de overige 136.800 euro is voor de heraanleg van de Houtmakrt en de Lange Brugstraat tot een groen plein.”

De aanleg van de parking zelf wordt op 2,6 miljoen geraamd, ook daarvan zal Sint-Vincentius zijn deel betalen. Voor de heraanleg van de Houtmarkt en Lange Brugstraat wordt 1,9 miljoen ingeschreven.

“253.000 euro plus 2,6 miljoen vind ik toch heel veel geld vinden en niet maatschappelijk verantwoord”, aldus Bart Caron.

(MVM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier