One Hope map, hedendaagse beeldende kunst uit de Arabische wereld in Brugge

Redactie KW

Tot eind mei loopt in Brugge (One) Hope Map, een tentoonstelling rond hedendaagse beeldende kunst uit de Arabische wereld.

Cultuurcentrum Brugge presenteert hedendaagse Arabische kunstenaars, van wie het werk vaak een politieke boodschap brengt. Net als de Arabische lente, die in 2010 voor het Westen als een verrassing kwam, is hedendaagse kunst uit die regio dat ook. Terwijl het toch al enkele decennia leeft.

“In de Arabische wereld, door de islamitische traditie, was de aandacht voor beeldende kunst niet groot. De Arabische cultuur is in de eerste plaats een taalcultuur”, zegt gastcurator Mohamed Ikoubaân. “Maar ook in de Arabische wereld zijn er ontwikkelingen die een uiting zijn van moderniteit”.

Kritiek

Hedendaagse kunst naar Brugge brengen, het is een roeping die de nieuwe bestuursploeg ter harte neemt. Maar uit de culturele sector klinkt kritiek op initiatieven als deze. Te hoogdravend, en de Bruggeling heeft er niets aan. Burgemeester Renaat Landuyt : “Ik vind dat we de kunstenaars en de curator, zoals Michel Dewilde, moeten respecteren in hun keuzes. Maar je moet het misschien beter verkopen”. De burgemeester wil alle actoren die in Brugge rond hedendaagse beeldende kunst werken, samenbrengen, en ook een sterkere cultuurtoeristische communicatie voeren.

(M.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier