Onduidelijkheid over lot vervallen kapel op verkochte grond in Wijtschate

Redactie KW

In de Rijselstraat staat een zeer vervallen kapel verder af te takelen. De kapel staat op het eigendom van huidige eigenaar Gerard Logghe, die niet weet wat hij ermee moet aanvangen. Heel even was er interesse vanuit de provincie Vlaams-Brabant om de kapel er opnieuw op te bouwen, maar daar is het nu stil

De kapel is in de huidige staat rijp voor het containerpark. De deur is weg, het dak is volledig stuk en de constructie is volledig verzakt. Gerard Logghe kocht amper een achttal maanden geleden het stuk landbouwgrond waarop de kapel staat. “Het is de kapel van de vorige eigenaar, ze staat er al meer dan 40 jaar. Nu weet ik niet wat er mee aanvangen. Niemand komt echter nog langs de drukke Rijselstraat om te bidden. De kapel staat ook nog eens op het meest drassige deel van de weide, dus de heropbouw wordt moeilijk.”

Centen van de gemeente

“We lieten eerder een inventaris opmaken en daaruit bleek inderdaad dat er nogal wat kapelletjes in verval zijn. We hebben een dossier opgemaakt en geld vrijgemaakt voor het opknappen van de kapelletjes”, zegt schepen Geert Vandewynckel. “We willen niet dat de ze verdwijnen, want ze behoren tot ons cultuurhistorisch erfgoed. Vandaar dat we opteerden om aan de eigenaars die hun kapel herstellen een bedrag van maximum 2.500 euro te geven, met die afspraak dat er ook van hen uit eenzelfde bedrag wordt voorzien voor het herstel.”

(MDN)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier