Onderzoekers geven tekst en uitleg rond gezondheidsonderzoek in Menen

Redactie KW

Tijdens een infovergadering voor ouders in Menen hebben de onderzoekers tekst en uitleg geven bij de resultaten van het grootschalig gezondheidsonderzoek bij de Menense jeugd. Opvallend is dat bij hen minder pcb’s en dioxines aangetroffen dan in de rest van Vlaanderen. Andere waarden zoals metalen liggen dan weer hoger. En die zorgen voor nogal wat ongerustheid.

Gemengde gevoelens bij de ouders van de onderzochte jongeren in Menen. Ze zijn enerzijds opgelucht dat de pcb- en dioxinewaarden bij hun kinderen lager liggen dan de Vlaamse gemiddelden. Maar ze hebben wel meer van de zware metalen Cadmium en Thallium in hun lijf. De ouders kunnen bij de dokter terecht voor uitleg over de resultaten die ze hebben gekregen. De onderzoekers proberen de ouders vooral gerust te stellen. Kankerverwekkende stoffen in het bloed zijn van alle tijden. Al tasten ze zelf nog in het duister over wat de gevolgen kunnen zijn op de gezondheid van de Menense jeugd.

Galloo

Dat de concentratie zware metalen hoger ligt dan bij de rest van de Vlaamse jeugd, noemen sommige ouders hier geen verrassing. Ze wijzen beschuldigend naar afvalverwerkend bedrijf Galloo. Verder onderzoek zal nu moeten aangeven wat gedaan kan worden om de concentratie zware metalen naar beneden te krijgen.

(T.N./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier