Onderzoek naar Roger Vangheluwe in Brugge ligt al maanden stil

Redactie KW

De bijzondere Kamercommissie Seksueel Misbruik hoorde maandag vier procureurs des konings. Terwijl de tussenkomst van de Luikse procureur Danièle Reynders binnen de gestelde termijn afgelopen was, nam de hoorzitting met haar Brugse collega Jean-Marie Berkvens heel wat meer tijd in beslag. Berkvens herinnerde er nog aan dat het Brugse opsporingsonderzoek naar Roger Vangheluwe stilligt in afwachting van een akkoord met de Brusselse procureur Bulthé.

Aan het einde van de hoorzitting van Jean-Marc Berkvens kwam onvermijdelijk ook de Brugse bisschop Roger Vangheluwe ter sprake. Het opsporingsonderzoek in Brugge ligt al maanden stil door de klacht die in naam van het slachtoffer van de bisschop bij de Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy werd ingediend. Er zijn al twee gesprekken geweest met Bruno Bulthé om een oplossing te vinden, aldus nog Berkvens.

“Geen druk”

Danièle Reynders en Berkvens benadrukten dat ze nooit enige druk ondervonden van kerkelijke overheden over dossiers van seksueel misbruik in een kerkelijke relatie. “Ik heb geen rechtstreekse of onrechtstreekse lijn met de kerk, bisschop Vangheluwe of iemand anders. Mijn enige rechtstreekse lijn is die met mijn procureur-generaal”, aldus Berkvens. De huidige bisschop van Brugge, Jozef De Kesel, heeft hij tweemaal gebeld, een eerste maal toen er geruchten waren dat Vangheluwe naar het buitenland zou gaan, en een tweede maal met instemming van de procureur-generaal om de cijfers van het bisdom te krijgen over misbruik in de kerk.

(Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier