Onderzoek naar kustbescherming tegen 2050

Redactie KW

Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) is met een studie gestart die moet uitmaken hoe de Belgische kust na 2050 beschermd kan worden tegen een duizendjarige storm, een zeer zware storm die gemiddeld n keer per duizend jaar voorkomt, en wat dat zal kosten.

Door de algemene opwarming van de aarde wordt verwacht dat tegen 2050 de zeespiegel met 30 centimeter zal zijn verhoogd. “Vooral onze haven zijn kwetsbare punten”, zegt ingenieur Tina Mertens van MDK.

“Het onderzoek dat we momenteel in opdracht van de Vlaamse overheid in samenwerking met de Universiteit Gent en diverse studiebureaus uitvoeren, is drieledig”, vertelt Mertens. “We onderzoeken wat de zwakke plekken zijn in de kustverdediging, hoe we ze kunnen versterken en hoeveel de maatregelen zullen kosten. Halfweg 2010 moet de studie zijn afgerond.”

De zwakste plaatsen zijn volgens Mertens de havens. Daar komt de zee binnen in het land. Het onderzoek wees uit dat de hoogte van de huidige kaaimuren straks niet meer bestand zal zijn tegen een zeer zware storm die gemiddeld één keer per duizend jaar voorkomt. “Eén van de oplossingen is om op de kaaimuren waterkeringmuurtjes te plaatsen zoals op de Scheldekaaien in Antwerpen. De muurtjes zouden een gemiddelde hoogte van een meter hebben. Ook op sommige zeedijken zoals in Oostende en De Haan zouden we muurtjes plaatsen van geringe hoogte. De muurtjes kunnen eventueel aangekleed worden als zitbanken.”

Overal langs de kustlijn worden zwakke plekken vastgesteld. Het gaat om locaties tussen Middelkerke en Oostende, tussen Blankenberge en Wenduine, in Koksijde en in Knokke-Heist. Her en der zou de kustbescherming worden verbeterd door het strand breder te maken. Daardoor gaan de golven afvlakken en beuken ze minder hard tegen duinen en zeedijken. Het Noodstrand in Oostende is een voorbeeld van deze oplossing. Alleen is het noodstrand niet gemaakt voor een duizendjarige storm en moet er daarom een groeistrand komen.

Het onderzoek past in een Europees kader. De wijze waarop Vlaanderen zijn kust verdedigt, wordt vergeleken en besproken met de visie van de buurlanden. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier