Onderzoek naar effect hoofdtelefoons in het verkeer na parlementaire vraag Pol Van Den Driessche

Redactie KW

De gevolgen van het gebruik van geluidsinstallaties zoals mp3-spelers en iPod’s met hoofdtelefoon in het verkeer zal nader worden onderzocht door het Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Dat heeft staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) geantwoord op een vraag van senator Pol Van Den Driessche (CD&V).

Afhankelijk van de resultaten kan er een expliciet verbod worden uitgevaardigd op het gebruik van de hoofdtelefoon of oortjes in het verkeer zoals dat eerder al voor het mobiel bellen werd ingevoerd.

Pol Van Den Driessche confronteerde de staatssecretaris met het recente fenomeen van vooral adolescenten die door het beluisteren van muziek met een hoofdtelefoon niet meer aandachtig aan het verkeer deelnemen. Ze horen het aankomende gemotoriseerde verkeer niet meer naderen waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Staatssecretaris Etienne Schouppe antwoordde dat artikel 8.3 van de wegcode aangeeft dat elke bestuurder in staat moet zijn om te sturen en zijn voertuig voortdurend in de hand moet hebben. “Dit artikel kan beschouwd worden als de algemene noemer voor gedragingen achter het stuur waardoor de rijvaardigheid kan verminderen, zonder dat deze exhaustief kunnen worden opgesomd. Deze gedragingen worden beoordeeld door de politie en uiteindelijk de rechtbank. Voorbeelden zijn onder meer lezen, eten en de radio of gps bedienen”, antwoordt Schouppe.

Het mobiel bellen werd expliciet in de wegcode verboden omwille van de massale verspreiding en de talrijke studies die het ongevalrisico aantonen. Ook andere landen hebben het verbod in hun wegcode opgenomen. “Het recente effect van hoofdtelefoon of oortjes van een mp3-spelers of iPod in het verkeer werd nog niet ten gronde bestudeerd”, liet Schouppe weten. “Er wordt in verkeersveiligheidmiddens wel aandacht gevraagd voor deze problematiek. Daarom vraag ik aan het BIVV om dit nader te bekijken in het kader van mogelijke buitenlandse ervaringen en studies.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier