Onderzoek naar containers met radioactief afval op Oostendse luchthaven nog aan de gang

Redactie KW

Het laagradioactieve afval uit twee Boeings 747 op de luchthaven van Oostende werd daarbij als gewoon schrootafval afgevoerd.

Een deel van het uranium werd eerder al teruggevonden in een container op de Oostendse luchthaven. Verder onderzoek bracht aan het licht dat de rest op een schroothoop bij een schroothandelaar terecht kwam. Het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) ontving hierover geen melding van de schroothandelaar, waarop het een onderzoek instelde. Het verarmd uranium is volgens het FANC nog intact. Dat betekent dat er voorlopig geen impact is voor mens of milieu.

Het FANC lichtte eind deze week het Kortrijkse parket in over de situatie. Door het samenwerkingsverband tussen de West-Vlaamse parketten is Kortrijk verantwoordelijk voor alle milieudelicten binnen de provincie. Het parket wacht in eerste instantie het onderzoek van het FANC af. “Als dat onderzoek is afgerond, zal het parket bekijken welke inbreuken werden gemaakt op het afvalstoffendecreet en het decreet dat de ioniserende stralingen reglementeert. Bij mogelijke strafrechtelijke inbreuken zal het parket optreden”, klinkt het.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier