Onderzoek naar braindrain uit Westhoek levert verrassende resultaten op

Redactie KW

Nieuw onderzoek naar de braindrain van jongeren uit de Westhoek levert verrassende resultaten op. Cijfermateriaal, bekomen bij meer dan 1.400 laatstejaarsstudenten secundair onderwijs toont aan dat die braindrain pas ontstaat eens ze verder gaan studeren.

De laatstejaars zijn meer gehecht aan hun streek en ook bescheidener in hun ambities dan hun leeftijdsgenoten van elders in West-Vlaanderen. Bovendien blijkt dat die gehechtheid nu groter is dan vijf jaar geleden. Het onderzoek gebeurde door OK Consulting uit Wevelgem in opdracht van de werkgeversorganisatie VKW West-Vlaanderen.

Uit dit onderzoek bij de laatstejaars secundair blijkt duidelijk dat de 18-jarige Westhoekers de intentie hebben om na hun studies werk te zoeken in de Westhoek. Maar eens ze verder studeren, wijzigt die houding. Tussen de leeftijd van 18 en 25 jaar kiezen ze dan toch om niet naar de Westhoek terug te keren. Het wordt dus een opgave voor de Westhoekbedrijven om zich beter te gaan profileren naar de jongeren die verder studeren.

“Want er is werk voor hooggeschoolden: slechts 79,7% van de vacatures voor hooggeschoolden in de Westhoek, konden worden ingevuld,” zegt Jan Van Hecke, voorzitter van VKW Westhoek. Gedeputeerde Jan Durnez vult aan: “De negatieve migratie blijft de grootste bedreiging voor de Westhoek. 40% van alle hoger afgestudeerden blijft weg. Dit is gigantisch veel. In absolute cijfers betekent dit dat jaarlijks 800 hoogopgeleide jongeren de Westhoek verlaten.”

Het komt er dus voor Westhoekbedrijven op aan dat ze zich beter profileren naar de jonge studenten toe. Ze moeten meer uistraling krijgen en zich een ‘sexy imago’ aanmeten, zodat ze aantrekkelijk worden. Dat is de grote uitdaging voor de komende jaren. Uit het onderzoek is ook nog gebleken dat Westhoek-jongeren bescheiden zijn. Dit blijkt uit het verwachte loonniveau, dat voor Westhoekers lager ligt dan voor hun West-Vlaamse leeftijdsgenoten en uit het feit dat de Westhoek-jongeren geen grote carrièrejagers zijn. (PiL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier