Onderzoek naar bouwmisdrijf in Oude Dekenij voor ‘Mijn Restaurant’

Redactie KW

Philippe De Coene (SP.A) en Maarten Seynaeve (Vlaams Belang) haalden tijdens de gemeenteraad fel uit naar het schepencollege, dat volgens hen toeliet dat er zonder vergunning werken uitgevoerd werden aan de Oude Dekenij. In dit beschermd pand wilde VTM de serie ‘Mijn Restaurant’ draaien. Op woensdag 28 januari werden de werken bij bevelschrift stilgelegd.

Philippe De Coene eiste een kopie van de tekst die waarnemend burgemeester Lieven Lybeer voorlas. “Want u beweegt zich daarmee nog op gladder ijs,” aldus de SP.A’er. “Ik wil bovendien ook een afschrift van het advies van Monumenten en Landschappen.”

Dat was nadat hij betoogde: “Ik ben verbaasd dat de werken niet stilgelegd werden omdat de werken ‘omkeerbaar’ zouden zijn. Als dat vandaag het juridische principe is, dan is dat toelaten dat iedereen doet wat hij wil. Uw visie wordt in elk geval niet gevolgd door de inspectie. Ik wist dat er in Kortrijk dertien stilleggingen waren in twee jaar. Ook daar kon men, in verband met kleine aanpassingen, dit argument gebruikt hebben. En dan vergeet u nog de bestemmingswijzing van het pand. Dat kan nooit zonder advies van monumenten en landschappen, of dat nu om één steen gaat dan wel heel veel.”

“U hebt een oogje dichtgeknepen”

Maarten Seynaeve stelde: “Het schepencollege had beter moeten weten! Gezien de bepalingen van het lastenboek: werd de huurovereenkomst achteraf nog aangepast. Waar ik helemaal niet mee kan leven, is dat u zegt dat het de stad niet toekomt om te controleren. Een omzendbrief uit 1984 stelt dat burgemeesters mee hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. U wist van bij het begin dat de werken vergunningsplichtig waren. U hebt een oogje dichtgeknepen! En als u de huurovereenkomst leest, dan za u vaststellen dat Stad Kortrijk nog voor alle kosten mag opdraaien als VTM de serie hier niet kan opnemen.”

Burgemeester Lieven Lybeer stelde dat VTM verantwoordelijk voor het werken zonder vergunning en dat hij nog geen weet had van een gerechtelijke procedure.

Het parket van Kortrijk startte een onderzoek naar het vermeende bouwmisdrijf in de Oude Dekenij. De speurders zullen de verantwoordelijke van het productiehuis Kanakna en van VTM daarover ondervragen. Over de inhoud van het pv dat werd opgesteld door de Bouwinspectie, kon het parket voorlopig niet verder uitweiden. (DEL)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad) van 13 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier