Onderzoek grootste glasschervencollectie van België legt in Koksijde nieuwe geheimen bloot

Redactie KW

Nieuw onderzoek van de vensterglasfragmenten van de Duinenabdij in Koksijde uit de 13de tot 16de eeuw kan een volledig ander beeld geven op het interieur van gebouwen uit middeleeuwen.

Dat blijkt uit een tweedaags internationaal colloquium ‘Verloren glans’ in de kuststad. Onderzoekers van over de hele wereld willen meer waarde hechten aan glasscherven die worden opgegraven en opperen dan ook voor een betere bewaring van de fragmenten.

Conservatie liet te wensen over

Vensterglasfragmenten die na eeuwen worden opgegraven zijn vaak ondoorzichtbaar en leken daarom van weinig nut voor musea en onderzoekers. Doorheen de jaren werd er dan ook heel weinig onderzoek naar verricht en liet de conservatie van de fragmenten vaak te wensen over.

Maar volgens het abdijmuseum Ter Duinen in Koksijde, dat de grootste collectie van België bewaart, kan er wel nog veel informatie gehaald worden uit de fragmenten. De correcte datering, de kleuren, het materiaal en de vervaardiging of de toepassingen in de abdij verklappen nog veel geheimen.

Ramen werden vervangen doorheen de eeuwen

“Dat was ook de teneur van het colloquium. Veel deelnemende landen zoals Rusland, Frankrijk en Nederland kennen dezelfde problemen,” aldus directeur Dirk Vanclooster. “We moeten in het onderzoek gaan voor een totale benadering, met andere materialen, archiefstukken, andere gebruiksvoorwerpen en technieken. Die kunnen een ander beeld werpen op de fragmenten. Te vaak zijn de huidige ramen onderzocht terwijl die vaak vervangen werden doorheen de eeuwen. Maar een abdij die nu bijvoorbeeld witglas heeft, kent een totaal andere sfeerzetting dan een abdij met gekleurd glas en afbeeldingen erop.”

De directeur is tevreden dat de fragmenten nu naar waarde worden geschat en dat de aftakeling is gestopt.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier