Onderwijzer en kapper kruipen in huid van twee travestieten voor toneel in Ichtegem

Redactie KW

In ‘Lang en gelukkig’, het toneelstuk van theater De Snuifdoos in Ichtegem, hebben vooral Joeri Uyttenhove (35) en Stephan Zanowski (43) de show gestolen.

Beide heren kropen het voorbije weekend nog een laatste keer in vrouwenkleren om in deze sprookjesparodie gestalte te geven aan Paris en Hilton, de boze stiefzusjes van Assepoester. Joeri Uyttenhove is onderwijzer aan het vijfde leerjaar van de Engelschool en beleidsondersteuner van Vrije Basisschool De Schatkist. Hij is sinds vier jaar samen met Stephan Zanowski, die kapper is en in Torhout Zanowski Coiffure uitbaat. Ze wonen in Wijnendale en speelden al meerdere rollen bij theater De Snuifdoos.

“Op hoge hakken voor Misskandidates”

“We weten nu wat vrouw zijn is”, lacht Stephan. “Hoewel, ik wist dat al een beetje omdat ik nog heb lesgegeven aan modellen. Ik organiseerde vroeger de West- en Oost-Vlaamse preselecties voor Miss België. De meisjes moesten van mij op hoge hakken lopen, ik vond dat veel eleganter. En als het nodig was, toonde ik dat zelf eens voor. Als ik het kon, dan kon een vrouw het ook. En deze toneelrol wou ik enkel op stiletto’s neerzetten. Met zo’n schoenen neem je vanzelf een vrouwelijke houding aan.”

Maar er waren nog meer ingrepen nodig om Joeri en Stephan in vrouwen om te toveren. “Ons okselhaar is afgeschoren en ons borsthaar kort gezet”, aldus Stephan. “Onze borsten zijn opvulstukjes, een soort epauletten, maar dan voor de borsten.”

“De leerlingen vinden het tof dat ik dit durf”

“Toen ik hoorde dat er kinderen van de plaatselijke scholen als figuranten zouden meespelen, heb ik toch even gedacht: oei”, aldus Joeri. “Ik geef les in Ichtegem. Hier als vrouw optreden, met rokjes en op hoge hakken… Maar op dat moment waren we al volop aan het repeteren. En eigenlijk is het geen enkel probleem. De leerlingen vonden het tof dat ik dit durf. Op de speelplaats zingen ze zelfs liedjes uit het toneelstuk. En als we toneeltjes spelen in de klas, proberen ze sneller eens iets uit. Ze durven creatiever zijn, want de meester doet dat ook…”

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout van vrijdag 6 december

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier