Zwevegemse Alice naar Peru voor brillenproject

Alice Wyseur vertrok deze week voor drie maanden naar Peru waar ze in afgelegen dorpen aan 'oogmeting' zal doen. © GJZ
Redactie KW

Alice Wyseur vertrok dinsdag voor drie maanden naar Arequipa, een stad in Peru. Tijdens die schoolstage zal ze meewerken aan het project ‘Brillen voor Arequipa’.

Tussen het valiezen pakken door, stond Alice Wyseur (21) ons te woord over haar reis naar Peru. Dinsdag vertrok ze naar het land aan de westkust van Zuid-Amerika. “Het is een drie maanden durende stage die ik mijn laatste jaar optiek-optometrie moet volgen”, verduidelijkt Alice.

“Ik heb eerst Industriële Wetenschappen afgewerkt en heb dan gekozen om de drie jaar durende bacheloropleiding te volgen aan de Odisee Hogeschool in Brussel. Waarom ik koos voor optiek-optometrie, weet ik niet. Ik heb altijd al interesse gehad in brillen, misschien omdat ik zelf een bril draag.”

Goed voorbereid

Nu ze in haar laatste jaar zit, staat dus nog een drie maanden durende stage op het programma. “We mochten kiezen uit een binnen- of buitenlandse stage. Er waren twee plaatsen beschikbaar voor Peru. Twee nichten van mij hebben al een stage gedaan in Peru en vertelden daar alleen maar leuke verhalen over. Samen met mijn vriendin Magali Vanwijnsberghe uit Desselgem, stelde ik mijn kandidatuur en we kregen positief nieuws.”

“Bij de mensen zullen we hun ogen opmeten en indien nodig ook de brilglazen bijslijpen”

De twee hebben zich goed voorbereid op hun reis. Zo hebben ze Spaans geleerd en hadden ze al contact met een tussenpersoon die hen al heel wat tips gaf. “Dit is geen overbodige luxe, want ter plaatse zullen we meewerken aan het project ‘Brillen voor Arequia’, waarbij we in verschillende vooral afgelegen, dorpen bij de mensen hun ogen zullen opmeten en eventueel ook de brilglazen zullen bijslijpen. Op die manier willen we de visuele zorg toegankelijker maken voor de plaatselijke bevolking.”

Werk zoeken

Haar buitenlands avontuur zal wellicht maar eenmalig zijn. Eens terug uit Peru staat haar bachelorproef op het programma en dan werk zoeken. “Ik zou graag bij een opticien in de regio aan de slag kunnen. Een buitenlandse carrière zie ik niet zitten, al kijk ik wel reikhalzend uit naar de stageperiode”, aldus Alice.

Op 15 mei is Alice terug. “Vertrekken is lastig, maar het terug thuiskomen zal des te leuker zijn. Via Skype, Facebook en andere sociale media kunnen we wel makkelijk contact houden met het thuisfront.” (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier