Winnaars Junior Journalist gehuldigd in De Panne

We zien Simon Derudder, Gilles-Gauthier Vermoere, Benten Konings en achteraan Tine Verhelst en gedeputeerde Carl Vereecke. (Foto MVDP)
Redactie KW

Al 35 jaar organiseert het Davidsfonds een schrijfwedstrijd voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs en voor de eerste, tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

Op het strand van De Panne, in een overvolle tent tijdens het Festival aan Zee riep Radio 2-journaliste Veerle Deblauwe zondagmiddag 24 april alle winnaars voor de vier reeksen uit West-Vlaanderen op het podium. Algemeen directeur van het Davidsfonds Tine Verhelst bezorgde hen een goodiebag en de primussen kregen mooie geschenkbonnen.

Van dementie tot vluchtelingen

In reeks 1, de jongeren van het vijfde en zesde leerjaar, waren er 51 finalisten. Benten Konings uit Blankenberge scoorde met zijn verhaal ‘De Ark van Anders’ 86 punten op 100. Venus David uit Oostduinkerke volgde Benten op de voet met 82 punten en haar verhaal ‘Vriendinnen voor het leven’. Derde werd Roos Rosseel uit Wilskerke. In reeks 2, de eerste graad van het secundair onderwijs, waren er 9 finalisten. In de top drie deelden Emmely Vandenbussche uit Ieper en Michiel Cuvelier uit Rumbeke de tweede plaats. Gilles-Gauthier Vermoere uit Wervik kaapte met 81/100 de eerste prijs weg met zijn brandend actuele verhaal over Abdi, een man uit Syrië, die in zijn vaderland niets te kort heeft, tot zijn huis ontploft en hij naar België vlucht, waar hij in het asielcentrum van Koksijde belandt.

Omdat er in reeks 3, de tweede graad van het secundair onderwijs, maar vier finalisten waren, werd er maar één winnaar aangeduid, en dat was Olivia Vantomme, die met ‘Het dagboek van Marie’ 83/100 haalde. Zij schreef over een meisje dat het dagboek van haar dementerende oma vindt, waarin ze het verhaal van de oorlog van 100 geleden ontdekt. Ook in reeks 4, de derde graad van het secundair onderwijs, kwam er maar één winnaar op het podium, omdat er slechts drie finalisten waren. Dat was Simon Derudder uit Roeselare, die 79/100 kreeg voor zijn kritische opiniestuk ‘Of we het nu willen of niet, de samenleving wordt multicultureel’.

(MVDP – foto MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier