Wijkschooltjes in Torhout, De Haan en Oostkamp sluiten de deuren.

Redactie KW

“De besparingen van overheidswege dwingen ons tot een heroriëntering van de huidige schoolorganisatie”, zegt algemeen directeur Wim Van Kerckvoorde.

De wijkafdeling Het Berenbos van basisschool De Ladder in Torhout sluit op 30 juni 2015. De leerlingen verhuizen naar de hoofdschool in de Rijselstraat. In De Haan houdt de wijkafdeling in de Vosseslag van basisschool Einstein er mee op. Daar verhuizen de leerlingen verhuizen naar de hoofdschool in de Einsteinlaan. En in Oostkamp trekt wijkafdeling van de Koning Boudewijnschool in de Van Maerlantstraat er de stekker uit.

“De besparingen van overheidswege dwingen ons tot een heroriëntering van de huidige schoolorganisatie”, zegt Wim Van Kerckvoorde, algemeen directeur van Scholengroep Brugge-Oostkust die een 35-tal scholen verenigt in de regio Brugge-Oostkust. Om de leerlingen te laten wennen aan hun nieuwe omgeving, zullen ze na de krokusvakantie al regelmatig eens een bezoekje brengen aan het hoofdgebouw.

“Het is een realiteit waar we helaas niet om heen kunnen”

Efficiënt beheer ligt aan de basis van de beslissing om de wijkschool te sluiten. “Een wijkschool kost in verhouding meer dan een hoofdschool, waar alle vaste kosten gedeeld kunnen worden door meer leerlingen. De huidige economische omstandigheden dwingen de raad van bestuur van onze scholengroep tot het nemen van beslissingen die onze scholen meer financiële ademruimte geven om te kunnen anticiperen op de toekomst. Het is een realiteit waar we helaas niet om heen kunnen. Door de verhuizing naar het hoofdgebouw hoeft het schoolteam bovendien haar aandacht niet langer te verdelen over twee locaties. Kort gezegd: door allemaal samen in het hoofdgebouw te gaan zitten, bundelen we de krachten.”

In de weken na het krokusverlof zullen de leerlingen worden voorbereid op de verhuizing naar het hoofdgebouw. “We willen niet dat de leerlingen na de grote vakantie bruusk in een andere wereld terechtkomen”, klinkt het. “De meeste kinderen kennen de hoofdschool al wel. We willen hen de komende weken nog meer laten ervaren hoe de sfeer daar is. Ook het verhuizen doen we samen. We betrekken de kinderen bij alles wat er bij een verhuizing komt kijken, zoals het inpakken van de dozen, het afscheid nemen van bepaalde spulletjes tot en met een afscheidsfeestje op het einde van het schooljaar.”

Wat er met het gebouwen na 30 juni 2015 te gebeuren staat, is nog niet bekend. “Dat moeten we nog bekijken”, zegt algemeen directeur Wim Van Kerckvoorde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier