Wie wordt de beste kok van het volwassenenonderwijs in Vlaanderen?

De smaakjury zal de gerechten beoordelen op smaak © JRO
Redactie KW

Vrijdagavond valt, tijdens een galavond in het Thermae Palace, het doek over de vraag: wie wordt de beste kok in het Volwassenenonderwijs van Vlaanderen.

Alle afgestudeerde koks of koks in opleiding die les volgen in het volwassenenonderwijs kunnen meedingen naar de felbegeerde titel, ‘Beste kok van het volwassenonderwijs’. Het thema van de wedstrijd is ‘creatief en innovatief met varkenswangetjes’.

“We zijn de hele avondschool aan het restylen”, zegt leerkracht Paul De Soete. “We willen hier nog zaaien om dan te oogsten in onze nieuwbouw. Als we daar pas beginnen met zaaien komen we meteen al een stap achter. Daarom hebben we deze wedstrijd ingericht, om ons volwassenonderwijs op de kaart te zetten. We zijn met het idee naar onze partners gegaan van de Avondschool, die waren meteen laaiend enthousiast. Na de hype van ‘Mijn Restaurant’ kregen we te kampen met lange wachtlijsten van mensen die een koksopleiding wilden volgen. Ondertussen is die hype terug gaan liggen en dat merk je ook wel in het aantal inschrijvingen. Toch kunnen we niet klagen, we hebben nog steeds 450 cursisten in de vier vestigingen van CVO De Avondschool die de opleiding volgen.”

Vrijdagochtend werden de kandidaten voor de leeuwen gegooid. De gerechten zullen beoordeeld worden door topchefs als Wout Bru van Chez Bru in Durbuy, Iain Wittewrongel van Restaurant Ten Bogaerde in Koksijde, Roger Vandamme die dit jaar werd uitgeroepen tot beste patissier ter wereld, Lieven Lootens die uitgeroepen werd als beste groentenkok van België en Kenny Danschotter van Restaurant Weinebrugge in Brugge. Tijdens het koken lopen de juryleden rond in de keuken om hun werkwijze te beoordelen, daarnaast is er ook een smaakjury, die mensen beoordelen dan de gerechten zelf.

Topchefs als Wout Bru, Iain Wittewrongel, Roger Vandamme, Lieven Lootens en Kenny Danschotter beoordelen de werkwijze van de kandidaten
Topchefs als Wout Bru, Iain Wittewrongel, Roger Vandamme, Lieven Lootens en Kenny Danschotter beoordelen de werkwijze van de kandidaten© JRO

Leerkracht van CVO De Avondschool, Pascal Carbonez, is wedstrijdleider. “Varkenswangetjes is geen gemakkelijk thema”, zegt Pascal. “De gerechten moesten door de kandidaten op papier worden gezet waarna de leesjury zes kandidaten heeft uitpikt.” Onder de zes kandidaten de helft uit West-Vlaanderen: Maud Smits uit Koksijde, Klaas Vanhooren uit Wijnendale en Els Lezy uit Tielt.

Verder werden ook Matthias Emmerechts uit Antwerpen, Liza Corsellis uit Lauwe en Luc Van Nuffel uit Nieuwekerken geselecteerd. “Er komt ook nog een extra opgelegde proef bij. Roger Vandamme zal de kandidaten tijdens de wedstrijd begeleiden. Het wordt niet gemakkelijk maar de titel ‘beste kok in het volwassenennonderwijs’ moet je dan ook verdienen. De opgelegde proef is een gerecht waarvan de kandidaten niet op voorhand weten wat het precies is. Ze moeten zelf een envelop trekken met een gerecht. Dat gerecht moeten ze dan tussendoor maken, terwijl ze bezig zijn met de varkenswangetjes.”

De kandidaten zijn druk in de weer. Alle zes willen ze de beste kok van het volwassenonderwijs in Vlaanderen worden.
De kandidaten zijn druk in de weer. Alle zes willen ze de beste kok van het volwassenonderwijs in Vlaanderen worden.© JRO

Vrijdagavond wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een galadiner in het Thermae Plalace in Oostende. “De winnaar krijgt een officiële titel die het zoeken naar een job in de horecasector alleen maar kan vergemakkelijken. Niet iedereen wordt zomaar de beste kok van het volwassenonderwijs in Vlaanderen hé. Voor de winnaar hebben we een speciaal beeld laten ontwerpen door een kunstenaar. De verliezende finalisten krijgen hetzelfde beeld maar dan kleiner. Het is de eerste keer dat we deze wedstrijd organiseren maar we zijn blij dat er toch veel aandacht is voor de wedstrijd. De volgende jaren zal de wedstrijd alleen maar aan extra gewicht winnen”, besluit leerkracht Koen Mouton.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier