Westvleterse school sluit zonder protest

We zien alle leerlingen en leerkrachtingen, vlak na het laatste belsignaal ooit in de Vrije Basisschool van Westvleteren. © (Foto TOGH)
Redactie KW

Het hing al een hele tijd in de lucht, maar maandag is dan definitief het doek gevallen over de vestigingsplaats van de Vrije Basisschool Klavertje Drie in Westvleteren.

Vanaf volgend jaar zullen alle kinderen samen les krijgen in Oostvleteren. Volgens directeur Raf Claus was de sluiting van de school onvermijdelijk om de kosten te beperken. De ouders kunnen, zo blijkt, leven met de sluiting. Wat er in de toekomst met het schoolgebouw moet gebeuren is nog niet duidelijk.

In januari 2014 kwam het nieuws dat de Westvleterse vestiging van de Vrije Basisschool Klavertje Drie definitief de deuren zou sluiten op het einde van dat schooljaar. Doordat de renovatiewerken in de hoofdschool in Oostvleteren vertraging opliepen, werd de verhuizing een jaar uitgesteld. Nu is het echter definitief gedaan met de school.

“De structuur van onze school is vrij ingewikkeld”, zegt directeur Raf Claus. “De peuterklas en het tweede kleuter waren in Oostvleteren. Het derde kleuter en het eerste en tweede leerjaar werden ondergebracht in Westvleteren. Vanaf het derde leerjaar moest iedereen weer naar Oostvleteren. De reden daarvoor was dat we zo weinig mogelijk wilden werken met graadklassen.”

Twee kilometer

“Het nadeel was echter dat je met twee vestigingsplaatsen zat en dat was natuurlijk een hoop over-en-weergeloop. In Westvleteren was er ook geen buitenschoolse kinderopvang. Ouders uit Westvleteren moesten dus hun kinderen naar de opvang in Oostvleteren brengen. Voor en na school moesten die kinderen echter opnieuw van het ene dorp naar het andere dorp worden gebracht. Vroeger was er daarvoor een busdienst, maar omdat die te duur was, werd ze in 2013 afgeschaft. Sindsdien konden we rekenen op de hulp van enkele ouders die carpoolden, maar soms moesten ook de leerkrachten inspringen. Op den duur was dat niet meer haalbaar en vroeg dat een te grote inspanning, zowel van het personeel van de school als van de ouders. Vandaar dat we beslist hebben om de vestiging in Westvleteren te sluiten. Bovendien liggen de twee vestigingen op amper twee kilometer van elkaar.”

Het schoolgebouw in Westvleteren had vroeg of laat ook gerenoveerd moeten worden. “Het zijn kleine gebouwen waar bovendien geen uitbreiding meer mogelijk was”, vervolgt Raf Claus. “Er zijn slechts drie klassen en een klein eetzaaltje. Het is een heel oud gebouw en binnen afzienbare tijd zou een renovatie zich opgedrongen hebben. We zijn een kleine school en kunnen een renovatie van één schoolgebouw wel nog aan, maar om twee gebouwen te onderhouden, te verwarmen in de winter én eventueel te renoveren hebben we de financiële middelen niet. De school in Oostvleteren is een veel recenter gebouw dat meer mogelijkheden biedt wat uitbreiding betreft.”

Turnzaal

Ook op organisatorisch vlak ziet de directeur vooral voordelen in de samensmelting. “Het wordt bijvoorbeeld gemakkelijker wat betreft de informatiedoorstroming naar het onderwijzend personeel. Ook een vergadering beleggen met alle leerkrachten wordt eenvoudiger.”

Om de kinderen van Westvleteren onderdak te kunnen bieden in Oostvleteren, moesten drie nieuwe lokalen gemaakt worden. “Heel ingrijpende werken waren het niet”, zegt Raf Claus. “Er moesten gewoon enkele wanden verplaatst worden zodat verloren ruimtes alsnog een nuttige invulling kregen. Zo is een deel van mijn kantoor, dat eigenlijk een klaslokaal was, opnieuw een klas geworden. Ook de eetzaal hebben we groter gemaakt. Alles werd gesubsidieerd, maar de toezegging van de subsidies liep vertraging op. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de school van Westvleteren vorig jaar al zou sluiten. De verhuizing zal nu gebeuren in het begin van de vakantie en zal wellicht enkele dagen in beslag nemen. We hebben er wel ervaring mee: in 2002 was er al een verhuizing van de Kasteelstraat naar de Hendrik Deberghstraat en dat ging toen om veel meer meubels en materiaal dan nu het geval is.”

“Erfpacht behouden”

Dan rest alleen nog de vraag wat er moet gebeuren met de oude schoolgebouwen in Westvleteren. “De schoolgebouwen zijn eigendom van de dekenij van Poperinge van wie de scholengemeenschap ze in erfpacht heeft gekregen”, zegt Ann Tillie, algemeen directeur van de scholengemeenschap vzw Katholieke Basisscholen Regio Poperinge. “Voorlopig blijft het schoolbestuur de erfpacht behouden, omdat we nog diverse pistes bekijken voor de nieuwe bestemming van het gebouw. Het is dus niet uitgesloten dat het opnieuw een bestemming krijgt voor onderwijs. Een terugkeer van Klavertje Drie behoort niet tot de mogelijkheden.”

Peter Borree is de papa van Sieme en Diete.
Peter Borree is de papa van Sieme en Diete.© TOGH

Peter Borree is de papa van Sieme en Diete, die respectievelijk in het tweede leerjaar en het derde kleuter zitten. Het gezin woont dan wel in Westvleteren, maar Peter heeft er geen problemen mee dat de kinderen vanaf volgend schooljaar naar Oostvleteren moeten. “Ach, het was ook al zo de woensdag. Veel maakt het niet uit”, zegt Peter. “De school van Oostvleteren ligt ook niet zo ver. Sowieso moet ik hen toch ophalen en of dat nu hier is, of twee kilometer verder: veel verschil is dat niet.” Ook de kinderen liggen niet wakker van de sluiting. “In de andere school is het ook leuk”, zegt Diete. “Vooral de vrijdag was het hier aangenaam want dan mochten we in de tuin spelen.” “Ik vind de speelplaats van Westvleteren leuker om te voetballen”, zegt Sieme. “Maar in Oostvleteren is de speelplaats wel veel groter.”

Rebecca Faes en haar tweeling Sarah en Benjamin Vandenbroucke.
Rebecca Faes en haar tweeling Sarah en Benjamin Vandenbroucke.© TOGH

Sommige ouders juichen de samensmelting juist toe. Rebecca Faes is van Oostvleteren en is de mama van de tweeling Sarah en Benjamin Vandenbroucke, die samen in het eerste leerjaar zitten. “Voor ons is het gemakkelijker dat ze volgend schooljaar naar Oostvleteren verhuizen, al heb er ook nooit iets op tegen gehad dat ze hier zaten. Voor mij was het om het even. Sowieso zouden ze toch vanaf het derde leerjaar weer naar Oostvleteren gegaan zijn. Westvleteren is een klein schooltje. Misschien vonden de kinderen het daarom leuker?” Sarah moet haar mama echter tegenspreken. “In Oostvleteren is het leuker”, zegt Sarah. “Hier is het te klein om spelletjes te spelen. Dan heb ik liever een grotere school. In de andere school is het gewoon een toffere speelplaats.” (Foto TOGH)

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier