Waregemse plusmama: “Niet welkom op diploma-uitreiking stiefzoon”

Tom Van Houtte

Ellen Devriendt, gewezen gemeenteraadslid van N-VA, laat in een boze post op de sociale media weten niet welkom te zijn op dit heuglijke gebeuren van haar oudste stiefzoon, die in het zesde leerjaar van de stedelijke basisschool Torenhof zit.

Ellen Devriendt (foto boven) uit Sint-Eloois-Vijve draagt zorg van vier kinderen van wie twee pluszonen. “Mijn man en ik onderhouden een goed contact met zijn ex, daar gaat het niet om”, klinkt het. Het probleem is dat haar oudste pluszoon straks afscheid neemt van de stedelijke basisschool Torenhof. Dat gebeurt op feestelijke wijze, met een ontvangst en diploma-uitreiking in het stadhuis. “En daar ben ik niet welkom. Aan de uitnodiging hangt een strookje om de aanwezigheid te bevestigen van maximaal twee personen. In ons geval, net zoals in de meeste: mama en papa, natuurlijk. ‘Plusjes’ mogen thuis blijven.”

Tranen verbijten

“Ik moest tranen verbijten. Ik, die school en studie altijd zo nauw opvolg. Ik, die ‘s avonds agenda’s en boekentassen uitmest en weer help vullen. Ik, die mee help trekken, sleuren en motiveren. Ik, die schoolbrochures uitploos, lange gesprekken met hem voerde over wat hij zou gaan studeren, en waar. Omdat hij heel goed wist wat hij niet wou. En in mindere mate wat hij wel wou.”

Waregemse plusmama:

Ellen kan er niet bij dat ze de lasten en de kosten mag dragen, maar niet de baten. De directrice van de bewuste school verwijst ons door naar het stadsbestuur. “Jammer dat Ellen niet eerst op de directrice is afgestapt, dan had ze meteen een tweede brief meegegeven”, stelt onderwijsschepen Jo Neirynck (foto onder). “We pakken dit menselijk aan, want zo’n diploma-uitreiking hoort een feestelijk gebeuren te zijn. Wat wij willen, is dat er geen oma’s of opa’s meekomen, want dan wordt het stadhuis te klein als je weet dat we de zesdeklassers van meerdere stedelijke basisscholen tegelijk uitnodigen. Maar het eigenlijke gezin, dus inclusief eventuele plusmama en -papa, broertjes en zusjes, is dus perfect welkom.”

Geen plaats vooraan tijdens communie

Toch vindt Ellen dat plusouders, die evengoed zorg dragen voor hun stiefzoon of stiefdochter, nog te vaak achteruit worden gestoken. “Bij de communie van mijn tweede pluszoon kreeg ik geen gereserveerde plaats vooraan in de kerk naast mijn man, maar moest ik achteraan gaan zitten. Dan is hij maar naast mij komen plaatsnemen. Ik word ook wel eens overgeslagen in de aanspreking van een nieuwjaarsbrief. Om nog maar te zwijgen over de administratieve rompslomp in verband met het ziekenfonds. En zo zijn er nog veel van die storende zaken, terwijl nieuw samengestelde gezinnen toch al lang geen uitzondering meer vormen!”

(Foto’s a-VFB en A-HDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier