Vzw Opvoeding en Onderwijs bundelt scholen uit Izegem, Ingelmunster en Lendelede

© Frank Meurisse
Redactie KW

Vanaf 1 september starten acht basisscholen en één school buitengewoon onderwijs uit Izegem, Ingelmunster en Lendelede onder één schoolbestuur: de vzw Opvoeding en Onderwijs.

“De vzw staat in voor het administratief en juridisch beheer van de scholen. Zo kunnen de diverse schooldirecties zich meer focussen op kerntaken zoals het pedagogische en didactische,” zegt coördinerend directeur Herman Dejonckheere.

Sinds vele jaren vormen de vier vrije basisscholen van Izegem (Heilig Hart, Sint-Rafaël, Heilige Familie en Sint-Tillo) samen met de Zonnebloemschool voor buitengewoon onderwijs een eigen schoolbestuur: de vzw Opvoeding en Onderwijs. Daarnaast hebben Sint-Vincentius Lendelede, Sint-Pieter Emelgem en de Centrum- en O.L.-Vrouwschool van Ingelmunster elk hun eigen schoolbestuur. In 2014 zochten die laatste drie aansluiting bij de vzw Opvoeding en Onderwijs. Het voorbije jaar werd die verruimingsoperatie voorbereid en nu is die een feit.

Grotere uitdagingen

Scholen komen voor steeds grotere uitdagingen te staan“, zeggen bestuursleden van de vzw. “Ze moeten enerzijds zorgen voor kwalitatief hoogstaand onderwijs en een uitgebouwde zorgstructuur en anderzijds heel wat investeren in goed uitgeruste en energiezuinige schoolgebouwen en digitale leermiddelen. Ook de regelgeving wordt complexer, terwijl de werkingsmiddelen dalen. De vzw wil de krachten van de verschillende scholen bundelen en daardoor de kerntaak van de verschillende schooldirecties en personeel nog meer slagkracht geven”, aldus Herman Dejonckheere, die tot 2007 directeur was van de H. Familieschool op de Bosmolens, daarna deeltijds coördinerend directeur van de vzw Opvoeding en Onderwijs en sinds 2011 voltijds coördinerend directeur. Hij bekleedt nu dezelfde functie binnen de verruimde vzw.

Zo kunnen de diverse schooldirecties zich meer focussen op kerntaken zoals het pedagogische en didactische

Wat gebeurt er nu op het centraal secretariaat? “Boekhouding, personeelsbeleid, gezamenlijke aanwervingen, pedagogisch-didactische bijeenkomsten, overlegmomenten, gezamenlijke activiteiten zoals de grote ‘meetdag’ van vorig jaar in het sportcentrum voor de leerlingen van het vierde leerjaar”, somt hij op. “Binnen het schoolbestuur maken we ook werkgroepen met vertegenwoordigers van de 9 scholen. Zij zullen dan de verschillende domeinen van de vzw bekijken. Ik ben ervan overtuigd dat het voor jonge leerkrachten meer werkzekerheid zal betekenen, omdat ze niet meer in één maar in de negen scholen aan de slag zullen kunnen.”

Dinsdagavond was er in De Leest een feestmoment naar aanleiding van de verruiming van de vzw Opvoeding en Onderwijs. Met toespraken van kanunnik Filip Debruyne, vicaris onderwijs in het bisdom en voorzitter Geert Seys van de vzw. De eerder aangekondigde grote baas van het onderwijs Lieven Boeve was verontschuldigd.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier