VZW Den Deugniet reageert verrast op beslissing om jeugdhuis te sluiten

Jelle Vervloet, Anaïs Maes, Frederique Onraedt. © EP
Redactie KW

Dinsdag werd door het schepencollege van Koekelare beslist dat het jeugdhuis de deuren moet sluiten na herhaaldelijk klachten. De werking zou te weinig structuur hebben, overlast veroorzaken en niet meer dan een café met fuiven zijn. Zelf denkt het jeugdhuis daar anders over.

In 2012 werd het jeugdhuis met steun van de gemeente geopend onder enkele voorwaarden. De doelstelling was een plaats waar jongeren op een gecontroleerde, educatieve en informatieve manier samen konden zijn, geen café. Het onderhoud werd ten laste van het bestuur gelegd, samen met het grootste deel van de financiën. Na een reeks klachten voelt het schepencollege zich genoodzaakt om een eind te maken aan het jeugdhuis in de Sterrestraat.

Drastisch

VZW Den Deugniet reageert verrast op de uiteindelijke beslissing. “Onze werking verliep niet feilloos, dat wisten we”, klinkt het. “Maar een sluiting, dat was niet nodig. De vele klachten zijn wat overdreven. Drugsgebruik werd door ons al succesvol aangepakt. Geluidsoverlast werd indirect aan ons gemeld, er werd zelfs nooit een pv opgemaakt. Er waren zelfs klachten op sluitingsdagen…”

We hadden meer begeleiding nodig, net als in veel naburige jeugdhuizen

Bij de gemeente wordt gesproken over een laatste kans na een vergadering tussen de verantwoordelijke schepen en het bestuur, maar die laatste denken daar anders over. “Een duidelijke laatste kans werd niet gegeven. Er werd ons gezegd dat we het rustiger aan moesten doen, wat we deden. We hadden meer begeleiding nodig, net als in veel naburige jeugdhuizen. Er was een duidelijk gebrek aan communicatie, niet alleen van de gemeente.

Gevolgen

De bestuursleden werden door het schepencollege ingelicht, waarna de leden door het bestuur ingelicht zouden worden. Vooraleer ze dat konden doen verscheen al een persbericht van de gemeente. Zo kwamen sommige leden het nieuws te weten via sociale media, jammer volgens de werking. “We zijn ons lokaal kwijt, maar onze werking bestaat nog. De vzw zal de geplande evenementen proberen te organiseren op andere locaties. Het is een tegenslag, maar we doen enthousiast verder. We zullen blijven proberen jongeren van alle soorten een plaats te geven.”

(EP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier