VTI Tielt krijgt steun voor Tsjechiëreis

De leerlingen van 5 en 6 EM samen met technisch leraar Didier Alleman links achter) en technisch adviseur Ward Vervaeke (rechts achter). © Luc
Redactie KW

Het technisch onderwijs is meer dan ooit in beweging. Praktijk, technische en algemene vakken worden vaak verwerkt tot boeiende projecten.

Zo gebeurt het ook in het VTI. Daar hebben technisch adviseur Ward Vervaeke, technisch leraar Didier Alleman en enkele leerkrachten algemene vakken een project uitgewerkt dat hen samen met de leerlingen van 5 en 6EM, 6MT en 5 en 6IW naar Tsjechië brengt. Technisch adviseur Ward Vervaeke : “In Tsjechië brengen onze leerlingen een bezoek aan de Skodafabriek in Mlada Boleslav, aan de glasblazerij Novosad in Harrachov en aan een houtverwerkend bedrijf gespecialiseerd in het vervaardigen van speelgoed en pianoklavieren. Volgend jaar voegen we daar nog een bezoek aan toe aan het hoogtechnologische Trumpf in Liberec. Het cultureel luik van de reis omvat een uitgebreid geleid bezoek aan de stad Praag.”

“Dit jaar hebben we ons Tsjechië-project ingediend bij de Gene Haas Foundation en het bracht ons maar liefst 7.000 dollar op.”

Didier Alleman : “Gene Haas is het hoofd van de Haas Automation Inc., marktleider in het ontwerpen en het bouwen van hoogtechnologische CNC-machines. Als geen ander weet Haas het belang in te schatten van het technisch onderwijs. In de Verenigde Staten alleen al schat men het aantal vacatures dat niet zal ingevuld worden in de bedrijven op 2 miljoen voor het komende decennium.”

Om hieraan een halt toe te roepen en een helpende hand te reiken, heeft Gene Haas een stichting in het leven geroepen die zijn naam draagt. Wereldwijd stimuleert en beloont hij projecten die bijdragen tot de groei en bloei van het technisch onderwijs. Europa ontvangt hiervoor 426.000 dollar aan prijzen- of sponsorgeld. Dit jaar werden er 61 Europese scholen beloond voor hun ingediend project. Vlaanderen kaapte met 20 nominaties het leeuwendeel van de prijzenpot mee. Dankzij het gewonnen bedrag wordt de Tsjechiëreis 2016 voor onze leerlingen (ruim 40 deelnemers) 150 euro per persoon goedkoper.”

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier