Vrije basisschool Izenberge belooft zelf problemen op te lossen

Redactie KW

Het schoolbestuur van de vrije basisscholen Westhoek heeft beslist om de problemen rond de Izenbergse basisschool – die door een tekort aan leerlingen voor het schooljaar 2016-2017 geen overheidssubsidies kan krijgen – zelf op te lossen.

Mark Deltour, voorzitter van het betrokken schoolbestuur, was karig met commentaar, maar bevestigde wel dat de Izenbergse vrije basisschool vrij onderwijs blijft en dat de gemeente Alveringem niet moet tussenkomen. “Wij gaan zelf middelen zoeken om het komende schooljaar te financieren”, zegt Mark Deltour. “Er is immers een solidariteitsprincipe binnen het schoolbestuur en de scholengemeenschap waartoe de vrije basisscholen van Alveringem, Houtem, Leisele, Beveren, Gijverinkhove en Stavele behoren. We zijn zover dat we ongeveer die middelen bijeen hebben. Maar vraag mij niet waar precies we de middelen vandaan zullen halen, want dat vertel ik niet.”

De school moet één jaar zien te overbruggen. Vanaf het schooljaar 2017-2018 heeft ze opnieuw recht op subsidies van het ministerie. “Juf Katrijn Eeckhout blijft dus ook volgend jaar de leerkracht in Izenberge. Vast staat dat wij volgende week onze beslissing aan de betrokken ouders toelichten,” aldus nog Mark Deltour.

“Goede zaak”

“Het is een goede zaak dat de vrije basisschool Libel uit Leisele het zelf kan oplossen,” zegt de Alveringemse burgemeester Gerard Liefooghe. “Het is het meest normale dat een vrije school een vrije school blijft. Vooral de inrichtende macht en de directeur zullen zich daar het beste bij voelen. Voor de ouders maakt het niet uit, als de school maar blijft bestaan. Ons voorstel om er gemeentelijk onderwijs van te maken, is een vangnet voor het geval de doorstart niet lukt, want dat kan nog altijd gebeuren. Het vraagt straks immers veel van de betrokken scholen.”

“In die optiek gaan we dinsdag toch naar de Onderwijskoepel van de Steden en Gemeenten (OVSG) om juridisch advies in te winnen over de gevolgen van het oprichten van een nieuwe vestiging”, zegt de burgemeester nog. “Ons plan om in Izenberge een nieuwe vestiging van de gemeentelijke basisschool Alveringem op te richten is een plan B, maar we moeten goed voorbereid zijn mocht dit alsnog nodig zijn.”

(Anne Bovyn)

De Izenbergse Vrije basisschool blijft vrij onderwijs.

(AB-Foto AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier