Vrije Basisschool in Izenberge moet sluiten, maar redding nu al zeker

De Izenbergse wijkafdeling van de Libel: "Ondanks plotse crisis is sluiten van basisschool geen optie." © ABOO
Redactie KW

Opschudding in de Alveringemse deelgemeente Izenberge, ouders vernomen twee weken geleden dat de basisschool op 1 september 2016 dicht moet. Oorzaak is het tekort aan leerlingen.

Vrije Basisschool De Libel bestaat uit drie afdelingen: de hoofdschool in de Alveringemse deelgemeente Leisele en de wijkafdelingen van Izenberge en Beveren die op beide locaties een kleuterklas en een eerste, tweede en derde leerjaar hebben. Begin deze maand meldde het Ministerie van Onderwijs dat de lagere afdeling niet verder gesubsidieerd wordt, wegens een tekort aan leerlingen op 1 februari 2016 in de basisschool van Izenberge.

In de lagere schoolafdeling van Izenberge zitten momenteel slechts vier kinderen en dat moeten er minstens zes zijn. Volgens welingelichte bronnen zou de directie voor het komende schooljaar op een genadejaar hebben gerekend. Echter loopt zo’n genadejaar reeds dit schooljaar voor de afdeling in Beveren, omdat die wijkafdeling vorig jaar ook al met een tekort zat. Het tekort aan kinderen betekent dus de sluiting van de Izenbergse basisschool op 1 september. De kleuterklas die momenteel een tiental kinderen telt, is niet bedreigd.

Oplossing

De voorbije twee weken werd naar verluidt langs alle kanten vergaderd en naar een oplossing gezocht. Ouders werden op 14 april door de directie ontvangen. Maar ook het Alveringemse gemeentebestuur kwam in beeld als mogelijke redder en het schepencollege zat vorige week met de ouders samen. Noch schepen Blanckaert (CD&V), noch burgemeester Liefooghe (Gemeentebelangen) willen dat vandaag reeds bevestigen, maar de kaarten zouden er zo voor liggen: de Vrije Basisschool hoopt om van het ministerie een uitzondering te verkrijgen. Lukt dat niet, dan zal de gemeente financieel bij springen zodat de klas niet moet sluiten. “De basisschool mag niet wegvallen omwille van deze tegenslag”, reageren ouders. “Vooral omdat volgend jaar, normaal gezien, zeven derde kleuters naar het eerste leerjaar overgaan en er geen probleem meer is. De school van Izenberge heeft toekomst. We moeten enkel dit acuut probleem zien te overbruggen.”

Op donderdag 28 april vergadert de inrichtende macht van de Vrije Basisschool en op vrijdag zal de beslissing gekend zijn”, reageert directeur Jan Lingier.

Ofwel kan de Izenbergse basisschool Vrij Onderwijs blijven, ofwel wordt ze gemeentelijk. Maar sluiten, is dus geen optie.

(AB-Foto AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier