Vreemde vogels strijken neer in IJzervallei

Op de wijk Fintele in Pollinkhove staan nog tot eind september 400 geboetseerde vogels die door schoolkinderen werden gemaakt. (Foto KVCL)
Redactie KW

Aan de Fintele in Pollinkhove werd het pop-up landschapskunstwerk ‘Vreemde Vogels’ voorgesteld.

Het betreft 400 door schoolkinderen uit klei geboetseerde vogels. Het kunstwerk maakt deel uit van een groter project dat de link legt tussen de buitenlandse soldaten die honderd jaar geleden aan de IJzer kwamen vechten tijdens WOI en de trekvogels die jaarlijks in de IJzervallei neerstrijken. “Meer dan 400 leerlingen en leerkrachten uit Lo, Reninge, Nieuwkapelle en Pollinkhove boetseerden mee aan dit kleikunstwerk”, zegt Klaas Bogaert van het Regionaal Landschap IJzer & Polder. “De komende maanden zullen de kunstige vogels vergaan door regen en wind en zullen er alleen nog kruisjes overblijven als gedenkteken voor de vele vreemde soldaten die honderd jaar terug het leven lieten.”

Sarah Cool (8) van VBS De Zonnebloem uit Pollinkhove werkte mee aan het kunstwerk. “Ik heb ongeveer een uur aan de vogel geboetseerd” zeg ze. “De vogel staat symbool voor een gesneuvelde soldaat.”

Het kunstwerk is de officiële start van het project ‘Vreemde Vogels in de IJzervallei’. Twee jaar lang wordt de link benadrukt tussen Vreemde Vogels vroeger en nu. “Honderd jaar geleden streken tienduizenden vreemde soldaten uit alle hoeken van de wereld neer in de Westhoek met de onder water gezette IJzervlakte als frontlijn”, zegt Klaas Bogaert. “Vandaag zorgt het unieke waterrijke landschap ervoor dat de IJzervallei als een topnatuurgebied wordt bestempeld. Jaarlijks komen hier namelijk tienduizenden watervogels broeden of overwinteren.”

Fietsroutes

Naast het kunstwerk, is er ook een fietsroute van 20 en 39 kilometer uitgestippeld doorheen de IJzervallei. De fietsers maken onderweg kennis met acht vreemde soldaten die honderd jaar geleden vochten aan de IJzer en evenveel opmerkelijke trekvogels die vandaag halt houden in de IJzervallei. Starten kan vanuit het Bezoekerscentrum De Blankaart in Woumen, Drie Grachten in Houthulst en op de markt van Lo. Bij de verschillende toeristische diensten is een gratis fietsfolder te verkrijgen. Een bijhorende app geeft extra info tijdens de fietstocht.

In De Boot aan de Drie Grachten in Merkem loopt een gratis tentoonstelling over de vreemde soldaten aan de IJzer tijdens de Eerste Wereldoorlog. De expo toont beelden van onder meer Maori’s, Aboriginals, Zouaven, Congolezen, Senegalezen, Sikhs, Guinees, Berbers, Chinezen en tal van andere ‘exoten’ aan het front.

Avondwandelingen

Pasar, het Agentschap voor Natuur en Bos en Westtoer organiseren tien gratis begeleide avondwandelingen en dit elke dinsdag van 30 juni tot 1 september. De tochten starten telkens om 19 uur.

Deze exclusieve valleiwandelingen brengen de wandelaars naar de stilste plekjes aan de IJzer of de Handzamevaart. Een valleigids vergezelt je op deze 5 tot 7 kilometer lange tocht met een straf verhaal uit de Eerste Wereldoorlog als uitgangspunt en de vele vogel- en natuurgeluiden op de achtergrond. Via onverharde paden te midden van het weidse landschap worden de mooiste waterrijke plekjes ontdekt. Onderweg krijgen de wandelaars ook een typisch streekdrankje aangeboden. Aan de wandelingen kunnen maximum 25 mensen deelnemen. Inschrijven is verplicht en kan via info@rlijp.be of op het nummer 051 54 59 62.

Scholen of groepen kunnen vanuit het Bezoekerscentrum De Blankaart ook een begeleide fietstocht aanvragen van 20 km onder leiding van een gids.

De Vreemde Vogels fietsroute en de Vogelvrije wandelingen worden gelanceerd tijdens het ‘Weekend aan de Stroom’ op 30 en 31 mei, een initiatief van Westtoer, de provincie West-Vlaanderen, zeven gemeentebesturen en diverse partners actief in de IJzer- en Handzamevallei.

(KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier