Voortrekker West-Vlaanderen zet nog steviger in op onderwijs in andere taal

De samenwerking tussen de West-Vlaamse onderwijspartners werd voorgesteld in de gebouwen van de Pedagogische Begeleidingsdienst in Brugge. Van links naar rechts zien we Karel Moestermans (CVO Roeselare), Ann Derycke (CVO VIVO), Jan De Waele (Katholiek Onderwijs Vlaanderen) en Mario Lecluyze (Pedagogische Begeleidingsdienst West-Vlaanderen). © WK
Redactie KW

Onze provincie speelt op vandaag al een voortrekkersrol in het zogenaamde CLIL-onderwijs, wat staat voor ‘Content and Language Integrated Learning’. Daarbij worden enkele taalvakken in een vreemde taal onderwezen.

Van de ruim zestig Vlaamse scholen waar het principe al ingang vond, bevindt ongeveer een derde zich in onze provincie. Verschillende West-Vlaamse onderwijspartners slaan nu de handen in elkaar.

Esthetica in het Duits

Onze provincie is al jaren gangmaker van het zogenaamde CLIL-onderwijs. Binnen de eerste, tweede en/of derde graad wordt dan een aantal vakken in een andere taal onderwezen: de leerlingen volgen er bijvoorbeeld de geschiedenis- of aardrijkskundelessen in het Frans, krijgen godsdienst en fysica in het Engels of esthetica in het Duits. “Heel wat secundaire scholen in West-Vlaanderen zijn er recent mee van start gegaan, anderen springen binnenkort mee op de kar”, zegt Karel Moestermans, algemeen directeur van het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) Roeselare.

Verschillende West-Vlaamse onderwijspartners slaan nu de handen in elkaar om vanaf februari de CLIL-didactiek aan te bieden. Naast het CVO Roeselare gaat het verder om CVO VIVO, de onderwijsopleiding van Hogeschool VIVES en de Pedagogische Begeleidingsdienst West-Vlaanderen. “Dit wordt een volwaardige opleiding tot CLIL-leerkracht. De doelgroep zijn dus bachelors en masters voor zowel secundair als hoger onderwijs, die een zaakvak in een vreemde taal willen geven. Hogeschool VIVES wil daar vanaf volgend academiejaar zelfs een postgraduaat aan koppelen”, aldus Karel Moestermans.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier