Volgend schooljaar ook kleuteronderwijs in gemeenteschool Staden

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Oppositiepartij CD&V kon zich niet vinden in het voorstel en zegt zich grote zorgen te maken over de toekomst van de school.

Het Stadense onderwijslandschap werd in september 2015 al flink hertekend doordat de Gemeenteschool vanaf dan ook het 1ste, 2de en 3de leerjaar aanbood. Daarmee kwam een eind aan een akkoord uit 1999 waarbij overeengekomen werd dat de Vrije Basisschool in zou staan voor het aanbieden van kleuteronderwijs en van het 1ste, 2de en 3de leerjaar, terwijl de Gemeenteschool het 4de, 5de en 6de leerjaar zou aanbieden.

De gemeenteraad besliste nu om vanaf 1 september volgend jaar ook met een kleuterafdeling van start te gaan in de Stadense vestiging van de Gemeenteschool. “De start van een 1ste, 2de en 3de leerjaar was een eerste fase in het voltooien van een stappenplan waarbij het de bedoeling is om de Gemeenteschool uit te bouwen met zowel kleuter als lager onderwijs.”, legt onderwijsschepen Marc Bogaert (N-VA) uit, “Vanuit het Vlaams onderwijsbeleid wordt dit sterk gestimuleerd. Ook gemeenten moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen.”

“Deze beslissing is genomen op basis van de evolutie van het aantal jonge gezinnen en het actieplan, waarmee de gemeente streeft naar meer faciliteiten voor deze jonge gezinnen.”. Oppositiepartij CD & V kon zich hierin niet vinden. “Blijkbaar hebben jullie niet geleerd uit hetgeen gebeurd is met het oprichten van de eerste drie leerjaren.”, stelt Ludwig Willaert (CD&V). “In september boden zich amper 2 leerlingen in het eerste leerjaar van de Gemeenteschool. We maken ons echt grote zorgen om de toekomst van de school en de leerkrachten. We blijven voorstander van de keuze die in 1999 gemaakt werd : de onderbouw voor het vrije net en de bovenbouw voor het gemeentelijk net.”

“Ouders waren niet happig om hun kind naar twee scholen te sturen : inschrijven voor het kleuter in het vrije net en daarna overstappen naar de Gemeenteschool”, repliceert schepen Bogaert. “We moeten zorgen voor instroom in het gemeentelijk onderwijs. Nog langer wachten om een kleuterafdeling te starten is geen optie, anders komt de werkgelegenheid van de leerkrachten in het gevaar.”

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier