Vlaamse Overheid fluit Brugge terug in dossier Het Entrepot

Yannick Ranson. (Foto a-FP)
Stefan Vankerkhoven

Het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse Overheid keurde deze week het voorstel van het stadsbestuur om Het Entrepot om te vormen van een private naar een EVA-vzw niet goed.

“De reden is dat, zoals wij voorspeld hebben, het middenveld en de gebruikers onvoldoende geraadpleegd werden”, zegt Yannick Ranson namens de stedelijke jeugdraad. Het gewijzigde gemeentedecreet voorziet specifieke regels met betrekking tot de verhoudingen tussen vzw’s en gemeentes, bijvoorbeeld op het vlak van de samenstelling van de bestuursorganen en de financiering. Vzw’s zoals het jeugdcentrum Het Entrepot, die geld krijgen van de gemeente moesten de afgelopen jaren ‘geconformeerd’ worden aan het gemeentedecreet.

De stad vond dat de juiste vorm een EVA-vzw is: meer dan de helft van de structurele middelen komen van de stad en de meerderheid van de bestuursorganen moet ook in handen van de stad zijn. Desondanks waarschuwde de stedelijke jeugdraad in haar negatief advies het stadsbestuur.

Precedenten

“Er waren precedenten waarbij het Agentschap Binnenlands Bestuur andere gemeentes terugfloot. Maar het stadsbestuur hield geen rekening met onze waarschuwing. Nu is ook het Brugs dossier van Het Entrepot niet goedgekeurd”, stelt Yannick Ranson.

“De stad moet zijn huiswerk met betrekking tot het statuut van vzw Het Entrepot opnieuw doen en moet dus ook opnieuw langs de gemeenteraad passeren indien men er een EVA-vzw van wil maken. Het bestuur, bij monde van burgemeester Renaat Landuyt, beweerde dat voor Het Entrepot een EVA-vzw de enige, juiste vorm was.”

Participatie?

“Aangezien Renaat Landuyt participatie hoog in het vaandel draagt en als jurist dergelijke opmerkingen van de toezichthoudende overheid serieus neemt, is er eigenlijk maar één uitkomst mogelijk : een EVA-vzw met bestuursorganen waarbij naast de politieke fracties ook het middenveld en de gebruikers betrokken zijn en een effectieve stem hebben. Aangezien de gebruikers hoofdzakelijk jongeren zijn, zal hopelijk ook voorzitter en jeugdschepen Franky Demon voorstander zijn van zo’n regeling.”

Huiswerk

“De stedelijke jeugdraad zag de afwijzing door de Vlaamse overheid aankomen en heeft daarom al zijn huiswerk gemaakt. Volgende week zullen we statuten doorsturen naar de bevoegde mensen die wel de test Vlaamse controle zullen doorstaan. Van een constructieve houding gesproken”, knipoogt Yannick Ranson.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier