Vives verhuist lerarenopleiding stapsgewijs van Tielt naar Kortrijk

De lerarenopleiding van Vives verhuist stapsgewijs naar Kortrijk. © JVGK
Axel Vandenheede

Zowel organisatorisch als administratief is de campus Kortrijk van Vives klaar om in september 2017 de lerarenopleiding te organiseren.

Die opleiding trekt weg uit Tielt en werd daar voor het eerst in 1849 georganiseerd door de zusters van Biervliet. “Vives biedt een lerarenopleiding in Brugge, Torhout en Tielt aan”, stelt algemeen directeur Joris Hindryckx. “Het gaat om een fijnmazig netwerk, maar het is niet juist gespreid. Daar willen we verandering in brengen door de opleiding in Tielt naar Kortrijk te brengen.”

Werkplekleren

De directeur haalt aan dat de lerarenopleiding (kleuter- en basisonderwijs) in Tielt 280 dagstudenten telt. “Dat is eigenlijk te weinig. In totaal hebben we daar 1.000 studenten lerarenopleiding, maar de helft van hen volgt de opleiding via afstandsonderwijs en zij worden aangestuurd vanuit Kortrijk. Een ander deel doet dat via werkplekleren.”

Deze studenten leren de job van leraar dus op de werkvloer zelf. Zij komen veelal terecht in basisscholen in de Kortrijkse regio, meteen een andere reden om de opleiding naar Kortrijk te verhuizen. Zeker omdat er in deze stad geen lerarenopleiding voorhanden is.”

“De campus Tielt telt 280 studenten lerarenopleiding en dat is te weinig”

Op de Kortrijkse campus van Vives zal de lerarenopleiding gevestigd worden in een nieuwbouw. “Zo zal de opleiding een eigen unit vormen op de campus”, stelt Noël Selis, studiehoofd lerarenopleiding. “De docenten en administratieve krachten zullen allen mee verhuizen.”

Timing

In september 2017 zal het eerste jaar van de bacheloropleiding in Kortrijk worden georganiseerd, het tweede en derde jaar worden als bachelor-na-bachelor verdergezet in Tielt. In september 2018 zullen het eerste en tweede jaar van de opleiding in Kortrijk worden georganiseerd, het derde jaar voor het laatst in Tielt.

Vives weet nog niet precies wat te doen met de gebouwen in Tielt eens die leeg komen te staan, verhuren of verkopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier