Vives-studenten met auto van de toekomst naar Londen

Studenten Sil Folens, Arne De Priester, Eljakim Demarcke, Gilles Dupan, Brent Godaert, Arno Hantson, Wouter Vervaeke, samen met directeur Joris Hindryckx. © WDK
Redactie KW

Zeven Vives-studenten nemen met een zelfgebouwde wagen deel aan de Eco-Marathonchallenge, van 25 tot 28 mei in Londen. “Het is de bedoeling om zo ver mogelijk te rijden met zo weinig mogelijk brandstof”, klinkt het.

De Eco-Marathonchellange brengt jongeren van over de hele wereld samen in Londen om er hun wagen van de toekomst voor te stellen. Ook zeven studenten van de afstudeerrichtingen automotive management en autotechnologie van hogeschool Vives campus Kortrijk reizen maandag met hun eco-wagen naar de Britse hoofdstad. Ze krijgen er de opdracht om een parcours af te leggen en daarbij zo weinig mogelijk brandstof te verbruiken. “Het is dus niet de bedoeling om snelheid te halen, wel om zo efficiënt mogelijk te rijden“, zegt student Arno Hantson die inschat dat de bolide een snelheid van 70 kilometer per uur kan halen.

Strenge keuring

De wagen waarmee de studenten naar Londen trekken, was er vorig jaar ook al te gast. “Maar wij hebben het voertuig op verschillende plaatsen aangepast”, zegt student Arne De Priester. “De carrosserie is vernieuwd, de ‘kabelspaghetti’ is ontward en zowel de motor als de remmen zijn geoptimaliseerd. Dat was ook nodig, want de wagen is vorig jaar niet door de keuring geraakt en mocht dus niet starten. Dat is iets wat wij willen vermijden. Al moeten we wel toegeven dat de keuring heel streng verloopt. De lijst met regeltjes is lang. We zullen dus uit onze pijp moeten komen, maar we hebben er vertrouwen in. We kijken er enorm naar uit om onze wagen over het circuit te zien rijden.”

Sponsors gezocht

De studenten hebben geen ambitie op het podium te halen. Ze hopen vooral dat ze de eindmeet halen en een mooi resultaat kunnen neerzetten. “Er zijn honderden deelnemers en er is ook veel geld mee gemoeid, terwijl wij het allemaal zonder sponsoring doen“, klinkt het. Hun opvolgers krijgen volgend academiejaar dan weer een grote uitdaging voorgeschoteld. “Dan is het de bedoeling om met een volledig elektrische wagen aan de start te verschijnen. Vermoedelijk zal de bouw ervan 25.000 euro kosten. Daarom gaat de school nu al op zoek naar sponsors.”

(nvh)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier