Virtuele uitwisseling tussen leerlingen De Klijte en Nebraska (VS) in kader herdenking WOI

Redactie KW

In het kader van de herdenking van 100 jaar WOI namen vandaag kinderen van de VBS De Klijte deel aan een virtuele uitwisseling met een school in Nebraska in de Verenigde Staten.

Minder bekend, maar tijdens WOI streken er in de Westhoek, weliswaar heel kort, ook Amerikaanse troepen neer. Voor die Amerikaanse soldaten is er langs de Kemmelstraat in Kemmel een monument te vinden. Op 29 augustus dit jaar zal er daar een officiële herdenkingsplechtigheid plaatsvinden.

Donderdag echter vond er in de lagere school in De Klijte al een origineel initiatief plaats om de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen te gedenken. Leerlingen van het 5de en 6de leerjaar maakten virtueel contact met de Pershing Elementary School in Nebraska. John Pershing was de generaal die tijdens de oorlog het bevel voerde over de Amerikaanse troepen in ons land. Via een videoverbinding konden de leerlingen uit Nebraska zien hoe de kinderen uit De Klijte een dansje opvoerden en spelletjes speelden. Ook liet men de Amerikaanse scholieren enkele dialectwoorden herhalen.

Op hun beurt zongen de Amerikanen een liedje voor onze jongens en meisjes.

(CMW)