Vijftien procent van Brugse jongeren verlaat schoolbanken zonder diploma

Redactie KW

Straffe cijfers vanuit de provinciehoofdstad: 15 procent van de Brugse jongeren verlaat zonder diploma de schoolbanken.

Het Brugs stadsbestuur wil een voorbeeld zijn op het vlak van de sociale economie en voor de regio een regierol opnemen. In december waren er 3.814 Bruggelingen werkloos. Bijna de helft is laaggeschoold en een op vier werkzoekenden is jonger dan 25 jaar. 15% van de Brugse jongeren verlaat zonder diploma de schoolbanken.

Brugge richt daarom een platform op om meer jongeren aan het werk te krijgen en werkt hiervoor samen met VDAB, onderwijs en uitzendkantoren. De stad zelf start een proeftuin voor kansarme jongeren op en wil minimaal tien vakantiejobs voorbehouden voor kansarme jongeren en leerlingen uit het buitengewoon secundair onderwijs. De stad heeft zelf een experte sociale economie in dienst genomen en wil in 2015 een trefpunt maatschappelijk verantwoord ondernemen oprichten.

“Reguliere bedrijven doen te weinig een beroep op de sociale economie, die een meerwaarde kan betekenen”, zegt schepen Jos Demarest. “Als stad doen wij het wel al via de uitbating van Fietspunt en voor het onderhoud van de vesten en de verzorging van de maaltijden in onze personeelsrefter. Maar we zullen onze inspanningen opvoeren : laaggeschoolden zullen instaan voor het onderhoud van een begraafplaats en voor allerlei klusjes in het onderhoud van de stadsgebouwen.”

(SVK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier