Vijfdejaars Harelbeeks basisonderwijs snuiven techniek in de garage

Redactie KW

Op dinsdag 3 maart organiseerde Unizo ‘techclass’ voor de leerlingen van het basisonderwijs met de bedoeling de leerlingen kennis te laten maken met technische opleidingen. In de garage Decaigny in Emelgem waren de vijfdejaars uit de Mariaschool in Harelbelke op bezoek.

“Techclass is de opvolger van Onderwijsvakmansroute”, zegt Brigitte Holvoet, adviseur lokale werking Unizo. “Uit een onderzoek blijkt dat West-Vlaamse leerlingen het vaakst voor gewoon Technisch Secundair onderwijs kiezen en dat is positief. Unizo vindt echter ook dat jongeren blijvend moeten gestimuleerd worden om te kiezen voor een technisch opleiding.”

Dinsdag waren er in de provincie 500 leerlingen die een bezoek brachten aan één van de 19 deelnemende bedrijven. Bij Decaigny waren een 25-tal leerlingen uit het vijfde leerjaar van de Mariaschool op bezoek. “Toen men me vroeg of de leerlingen hier op bezoek mochten komen, was ik meteen akkoord”, zegt de Marc Decaigny van de gelijknamige garage. “Ik wil zo mijn steentje bijdragen om jongeren ‘goesting’ te doen krijgen voor het technisch onderwijs.”

“Mooie wagens”

Of er na het bezoek vijfdejaars overtuigd werden om een technische richting te volgen, weten we niet. De reacties van de leerlingen wezen niet meteen in die richtring. Het bezoek en de uitleg van zaakvoerder Marc vonden ze wel oké. En de bewondering voor de mooie wagens in de toonzaal staken ze ook niet onder stoelen of banken. Misschien moeten Unizo en andere onderwijsinstanties bij dergelijke initiatieven ook eens de ouders betrekken en proberen te overtuigen van de waarde van het technisch onderwijs. Het zijn tenslotte vaak zij die hun kinderen de raad geven te kiezen voor een andere secundaire richting, omdat ze zelf niet altijd op de hoogte zijn van de groeimogelijkheden in het technisch secundair en ja ook in het beroepsonderwijs.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier